”Ei meillä tässä mikään hätä ole” – karavaanaripariskunta pysyy leirintäalueella Espanjassa

Lähes kaikki Euroopan maat alkavat olla tavalla tai toisella kiinni. Espanjassa koronavirustilanne on Euroopan pahimpia, ja viranomaisten määräämät hätätilatoimet sen mukaisia. Maassa ei saa enää edes liikkua vapaasti.

Jumissa leirintäalueella 16 kilometrin päässä Fuengirolasta Espanjan Aurinkorannikolla ovat myös lahtelaiset Jari ja Vuokko Siltala. Espanjassa he ovat ehtineet olla matkailuautollaan parisen kuukautta.

–  Täällä on nyt ehkä 15 vaunu- tai autokuntaa suomalaisia. Koko alue on hajapaikkoja lukuun ottamatta täynnä, mutta lisää ei oteta yhtään enää sisälle, Senioritubettajanakin tunnettu Jari Siltala kertoo

He saisivat lähteä vaikka heti ajelemaan kohti kotimaata, mutta millekään seuraavalle alueelle matkalla ei oteta vastaan. Leirintäalueet on suljettu uusilta tulijoilta. He, jotka ovat jo alueella, saavat olla.

– Täältä lähti ihmisiä lauantaina ja sunnuntaina suhailemaan kohti Suomea. Me kyllä yritimme nätisti sanoa, että kannattaako lähteä, ei taida mikään leirintäalue ottaa vastaan. Hevosmiesten tietotoimiston huhujen mukaan joistakin puskaparkeistakin on jo ajettu ihmisiä pois.

– Jos me jäisimme matkalla johonkin puskaparkkiin, olisi oltava matalalla profiililla. Pitäisi ajella jonnekin teollisuusalueiden syrjäkolkkiin, ja matkailuauton pitäisi näyttää asumattomalta, Siltala arvioi.

Siltalatkin ovat jumissa Camping Los Jaralesin leirintäalueella Sitio de Calahondassa ainakin sen kaksi viikkoa, minkä karanteeni näillä näkymin kestää. He ovat varautuneet pitempäänkin aikaan.

– Jotkut jo pelottelevat, että tässä voi mennä vaikka koko kesä. Minä olen mielessäni varautunut sellaiseen, että jos täällä alkaa mennä pitempään suomalaisilla karavaanareilla, kai sitten joku saattue järjestetään. Siinä sitten mentäisiin isossa porukassa paikasta toiseen.

– Eihän tänne voida jättää ihmisiä ihan jumiin. Täällä ovat kaikki suomalaiset kunnossa ja ihmisillä pirteä mieliala. Me olemme sijaiskärsijöitä, jos tämä alkaa pidempään kestää.

Liikkuminen on tiukasti rajoitettua

Siltaloilla on perussairauksia, ja he kuuluvat riskiryhmään.

– Kun tämä koronavirus on nyt joka maassa, ajattelimme, että se on nyt ihan sama, missä me tämä aika kärsitään – mieluummin sitten täällä lämpimässä. Tällä alueella ei ole myöskään hirveästi ollut tätä tautia.

– Suihkussa on kuuma vesi, vessat ovat siistissä kunnossa ja pyykit pääsemme pesemään. Katsoimme, että tämä leirintäalue on tässä tilanteessa kaikkein paras paikka meidän nyt jäädä, eikä ottaa mitään riskejä ja lähteä ajamaan eteenpäin meidän sairauksiemme kanssa.

–  Pienenä harmina meillä on vesipumppu matkailuautossa hajalla. Sieltä tulee vain hiljalleen vettä. Tällaisessa tilanteessa vielä kun käsihygienia on niin tärkeä, ei innostanut lähteä mihinkään puskaparkkeihin.

– Tässä meidän on hyvä olla. 200 metrin päässä on ruokakauppa, josta saa kuutena päivänä viikossa ruokaa. Jotkut hyllyt ovat tyhjiä, mutta hetken päästä niitä taas täytetään, Jari Siltala kertoo. Myös apteekki on auki, mutta siihen se sitten jääkin.

– Kun Espanjan hätätila julistettiin, oli se alussa vähän pelottava näky, kun sen jälkeen meni kauppaan. Ihmiset törmäilivät kärryillä toisiinsa ja jokainen hamstrasi sitä sun tätä. Luotin siihen, mitä Espanjan hallitus oli sanonut, että ruokakaupat saa olla auki. Ruokahuolto kyllä järjestyy.

Mutta paikallaan pitää pysyä. Siltalatkaan eivät käy muualla kuin kaupassa. Rannallekaan ei ole mitään asiaa, paitsi jos olisi ulkoiluttamassa koiraa.

– Suomalaiset höpöttelevät kyllä keskenään, vaikka moni on myös sulkeutunut omiin ajoneuvoihinsa eikä paljoa liikuskele. Me olemme pyrkineet välttämään lähikontaktia, koska meille koronaviruksen saaminen voisi olla kohtalokasta.

– Suurin huoli tässä on tietysti se, että selvitäänkö täältä molemmat pois hengissä. Suuri huoli on sekin, jos joutuu sairaalaan. Riittääkö siellä hengityskoneita turisteille, kun niistä laitteista on jo nyt pulaa.

Siltalat ovat varoiksi ottaneet selvää, minne ottaa yhteyttä, jos oireet alkavat.

Paluu toukokuussa?

Paikallisesta koronatilanteesta he ovat pysyneet kärryillä espanjalaisista uutisista. Tytär on heihin päivittäin yhteydessä.

– Ulkoministeriöön teimme myös vihdoin matkustusilmoituksen. Se kannattaa heti tehdä (matkustusilmoitus.fi).

Siltaloilla on paluumatkan laivalippu ostettuna toukokuun lopulle. Matkailuauto pitäisi vielä sitä ennen käyttää korjauksessa huhtikuun puolivälissä Saksassa Kehlin kaupungissa Bürstnerin tehtaalla.

– Tarkoituksemme oli palata Gibraltarin, Sevillan ja Bilbaon lenkin kautta kiertelemään melkein koko toukokuuksi Saksaan Moselin ja Reinin laaksoihin katselemaan vanhoja linnoja ja viiniviljelmiä. Mutta katsotaan, miten tämä etenee.

– Sinne kotimaahan vaan terveisiä, että kunnossa täällä ollaan. Ei tässä mitään hätää ole. Tämä on nyt monen kansakunnan yhteinen Via Dolorosa. Yritetään ottaa rauhassa, Jari Siltala sanoo.

Vielä perjantaina 13.3. Siltalat olivat Torremolinoksessa puskaparkissa pari päivää. Sitten tilanne muuttui nopeasti, ja he päättivät jäädä Camping Los Jaralesiin Sitio de Calahondaan. (Kuva: Jari Siltala)
Lahtelaiset Vuokko ja Jari Siltala ovat pitäneet 37 vuotta yhtä. Niin tässäkin tilanteessa. (Kuva: Jari Siltala)