Epävarmuus tulevasta hankaloittaa monen leirintäalueen kehittämistä

Vuokrasopimusten lyhytaikaisuus ja epävarmuus jatkosta kiusaavat monia leirintäalueita.

Viime viikonlopun Helsingin Caravan-messuille parin sadan matkailuajoneuvon joukkoon oli tullut esittäytymään kukin omalla osastollaan myös Naantalin, Rastilan ja Karvion leirintäalueet.

Näillä kolmella leirintäalueella on yhteistä ainakin se, että kaikilla on jotain tulevaisuuteen liittyviä epävarmuuksia.

Etenkin monessa kaupungissa leirintäalueisiin kohdistuu paljon maankäyttöpaineita, kun osa virkamiehistä ja kuntapäättäjistä haluaisi leirintäalueen paikalle esimerkiksi tehokasta asuntorakentamista.

Naantalin kaupungilla on suuria suunnitelmia

Naantalin kaupunki esitteli 21.1. medialle juuri valmistunutta leirintäaluematkailun kehittämissuunnitelmaa, jossa kartoitettiin Naantalin leirintäaluematkailun potentiaalia, tulevaisuutta sekä palvelukonseptia.

Naantalilla on nyt erittäin suuria suunnitelmia rakentaa luksusleirintäalue noin kuuden kilometrin päähän keskustasta Luonnonmaalle Villan tilalle. Alueelle kaavaillaan esimerkiksi 90 paikkaa matkailuajoneuvoille. Kaupungilla ei ole kuitenkaan rahkeita lähteä itse rahoittamaan miljoonia maksavaa hanketta, joten nyt ryhdytään etsimään investoijia.

Naantalin kaupunki pitää Kuparivuorella vain puoli kilometriä kaupungin keskustasta sijaitsevaa Naantali Campingia turhan ahtaana alueen kehittämisen kannalta, ja on osin siksi lähtenyt hakemaan Kuparivuoren leirintäalueen korvaavaa ratkaisua.

Naantali Campingia pitkään pyörittäneillä on kuitenkin usko siihen, että alueella ei luultavasti tapahdu mitään mullistavaa ainakaan viiteen vuoteen. Mitä nyt vain keittiö uusitaan ja pientä tavallista remontointia toki tehdään.

Kuparivuoren leirintäalueen yrittäjiltä on viimeiset 15 vuotta kyselty, että ”vieläkö te siellä olette”, ja aina siellä vain sitkeästi ollaan. On kuitenkin selvää, että jossain vaiheessa muutoksia tulee, mutta Naantalin huomiota ja rahaa vievät nyt myös esimerkiksi vuoden 2022 asuntomessut.

Helsingin Rastila on oma lukunsa

Helsingin Rastila on ympärivuotisesti auki oleva viiden tähden leirintäalue, jossa oli viime vuonna 110 881 yöpymisvuorokautta, lähes 20 000 enemmän kuin vuonna 2018.

Kovasta suosiosta huolimatta Rastilan leirintäalueenkaan tulevaisuus ei ole taattu. Kaupunki haikailee alueelle uusia merellisiä asuinalueita. Metroaseman läheisyys on ollut kätevä leirintäalueen käyttäjien kannalta, mutta metro houkuttaa nyt myös asuntorakentamista ja uhkaa siten leirintäaluetta.

Koko Helsingin Vartiokylänlahtea koskevat suunnitteluperiaatteet tulevat nähtäville tämän kevään aikana, suunnitteluperiaatteista odotetaan päätöstä ensi syksynä ja sen jälkeen alkanee leirintäalueenkin paikkaa koskeva kaavarungon laatiminen.

Karvio Camping toivoo maakauppoja

Karvio Camping sijaitsee rauhallisessa ympäristössä Heinävedellä, Karvion kanavan kupeessa. Karviolta on noin 10 kilometriä Valamoon.

Karviossa on karavaanaripaikkojen lisäksi muun muassa mökkejä ja vierasvenesatama. Huoltorakennuksia saneerataan ja muutenkin paikkoja laitetaan kuntoon uudella innolla.

Mika Mäkelä jätti rohkeasti Lomakeskus Karviosta runsas vuosi sitten konkurssipesän huutokauppaan voittaneen tarjouksen.

Kun Mäkelä on tutkinut leirintämatkailualaa, häntä vastaan on tullut paljon niitä tarinoita, että esimerkiksi seurakunnalta on saatu alue vuokrattua vain kahden vuoden sopimuksella.

– Miten siinä voi kehittää sitä toimintaa, Mäkelä parahtaa.

– Kun me saamme mahdollisesti maakaupat tehtyä, sitten voimme lähteä suunnittelemaan toiminnan kehittämistä. Sen jälkeen teemme investointisuunnitelman ja päätämme, minkä tähtiluokituksen leirintäalueeksi me aikanaan haluamme jossain vaiheessa tulla. Sitten pääsemme kehittämään aluetta oikeasti, Mika Mäkelä kertoo.

– Niin kauan, kun me olemme siinä vuokramaalla, meidän ei ole mitään järkeä investoida siihen alueeseen enempää, sanoo Karvion leirintäaluetta vetävä Mika Mäkelä.