Euroopassa matkailuautoja innostuttiin vuokramaan myös pitkäksi ajaksi

Esimerkiksi Indie Campers -yrityksessä matkailuautojen vuokraaminen kuukaudeksi tai sitä pidemmäksi ajaksi kasvoi viime kesä–elokuussa 226 prosenttia verrattuna vuoteen 2019. Euroopassa 14 maassa toimivalla yrityksellä oli kesällä liikenteessä noin 1250 ajoneuvoa, pääasiassa retkeilyautoja.

Osa vuokrausajan pitenemisestä selittyy Indie Campersin mukaan sillä, että autoja on vuokrattu myös etätyön tekemiseen eikä vain lomailuun.

Kasvaneen kysynnän vuoksi Indie Campers aikoo nyt ryhtyä tarjoamaan pitkää vuokrausaikaa haluavien tarpeeseen aiempaa paremmin sopivaa hinnoittelua kuukausipohjalta – jopa 11 kuukaudeksi. Yritys käyttää niiden osalta mieluummin termiä tilauspalvelu kuin vuokraus.

Suomessa ei juuri merkkejä muutoksesta

Järvenpäässä matkailuautoja vuokraavassa Asuntoautovuokraus Gyllenbergissä näkyi muiden tapaan kesällä vuokrausten kappalemääräinen kasvu. Aika paljon kesällä jouduttiin myymään ei-oota. Kysynnän kasvusta aiempaa pidemmille jaksoille ei ole kuitenkaan näkynyt merkkejä.

– Kyllä meillä ne ajat ovat olleet sitä viikkoa, kymmentä päivää tai kahden viikon vuokrausta. Varsin samoja kuin normivuosinakin. Kyselyjäkin edes kuukaudeksi on aika vähän, yrityksen omistaja Henry Gyllenberg kertoo.

– Meillä ei ole tälläkään hetkellä yhtään pidempiaikaista varausta – paitsi onhan siellä yksi kahdeksan viikon varaus. Kyseessä on ulkomaalainen perhe, jonka piti tulla tänä vuonna, mutta he eivät luonnollisesti tulleet. He ovat siirtäneet varauksensa ensi vuodelle.

– Ehkä suurin muutos edellisiin vuosiin verrattuna on ollut se, että kesällä oli hyvin paljon ensikertalaisia. Suuri osa heistä piti kovasti touhusta ja aikoo puheista päätellen lomailla matkailuajoneuvolla kotimaassa jatkossakin. Monet kertoivat löytäneensä Suomesta sellaisia paikkoja, joita ei ollut kuvitellut olevankaan, Henry Gyllenberg sanoo.

Viime kesänä Asuntoautovuokraus Gyllenbergillä oli 22 autoa liikenteessä koko ajan. Vaikka vuokraajissa oli paljon ensikertalaisia se ei näkynyt sillä tavalla, että olisi ollut tavallista enemmän kolarointia.

– Itse asiassa ei tullut yhtään kolaria eikä juuri kolhujakaan. Se meni kyllä hyvin. Eniten yleensä vahinkoja on tullut Norjan-reissuilla. Ne vahingot ovat tyypillisesti sellaisia, että kapealla tiellä on väistetty jotain, jolloin jommankumman puolen peili on mennyt.