Hinausauto joudutaan soittamaan apuun yhä useammin

Teknisestä viasta johtuva hinaus on jo yleisin Ifin korvaama ajoneuvovahinko. Hinausta vaativien vahinkojen määrä on kasvanut jatkuvasti vuosina 2016–2019. Iän perusteella vahinkoherkimpiä ovat tilastoissa 9–12-vuotiaat autot.

– Joka viides yhteydenotto tiepalveluun liittyy nykyään moottorivikoihin ja käyntihäiriöihin. Toiseksi yleisin syy ovat muusta kuin akun tyhjenemisestä johtuvat käynnistysongelmat ja vasta sen jälkeen tulevat onnettomuudet, kertoo tiedotteessa Ifin tiepalvelukumppani Viking hinauksen maajohtaja Miika Leppänen.

– Autojen viat eivät todennäköisesti ole lisääntyneet samassa suhteessa kuin hinaukset, vaan yhä useampi autoilija kääntyy tien päällä ongelmia kohdatessaan ammattilaisen puoleen. Tämä on kuljettajan turvallisuuden kannalta ja siten myös vakuutusyhtiön mielestä ehdottoman hyvä asia. Lisäksi viime aikoina on havaittu, että rengasrikot ovat lisääntyneet. Renkaiden kuntoon olisikin jokaisen autoilijan hyvä kiinnittää huomiota, sanoo Ifin autovakuutusten tuotepäällikkö Peter Roselius.

Maanantai on paha päivä…myös autoille

Viime vuosina hinausta on joulun aikaan tarvittu eniten 27. joulukuuta eli heti pyhien jälkeen. Suurin vuotuinen hinausvahinkopiikki osuu kuitenkin useimmiten tammikuulle. Syynä ovat vaihtelevat talviset säät ja erityisesti pakkanen.

– Pakkanen vaikuttaa etenkin eteläsuomalaisiin autoilijoihin, joille kriittinen raja on yleensä 15 pakkasastetta. Heti kun Kaisaniemen mittauspisteen mittari painuu sen alapuolelle, hinauspalvelulla on tiedossa kiireinen päivä. Ongelmia aiheuttavat etenkin akut, eri paikkoihin jäätyvä kosteus ja polttoaineista diesel, sanoo Miika Leppänen.

Viikonpäivistä vilkkain päivä hinauskalustolle on maanantai. Toiseksi eniten hinausta tarvitaan perjantaisin.

Tien päälle jäädessä ei välttämättä kannata ryhtyä tee se itse -korjaajaksi tai -hinaajaksi. Omatoimihinaus teknisen vian yhteydessä voi olla suoranaisesti vaarallista, sillä jos hinattava auto ei käynnisty, siinä eivät yleensä toimi myöskään ohjaus- ja jarrutehostimet.

Ennen tien päälle lähtemistä puhelimeen kannattaa tallentaa oman vakuutusyhtiön puhelinnumero. Silloin ei oudon merkkivalon syttyessä tai auton hyytyessä tien poskeen tarvitse alkaa tuskailla, mitä tehdä.

Lähde: If Vakuutus

Keskustelu

  1. Mielenkiintoista, voisikohan tämä johtua myös siitä, että autoissa on enemmän teknologiaa tietokoneiden myötä? Omakin auto sammui tielle viime viikolla työmatkalla Nokialla. Onneksi vika saatiin tien päällä korjattua ja hinauspalvelua ei tällä kertaa tarvittu. Kovilla pakkasilla en tykkää juurikaan ajella.

    Kommentoitu 0 kertaa

Kommentointi on suljettu.