Hittisarjan tehneet Jari Tervo ja Jani Halme: ”Matkailuauto on tosisuomalaisin kulkupeli!”

Huippusuosiota niittäneen tv-sarjan tähtikaksikon mielestä "karavaanimatkailu on mitä suomalaisin ilmiö".

Läpi kesän televisiossa pyörinyt sarja Tervo & Halme – tosisuomalaisuutta etsimässä on kerännyt tiistai-iltoina hurjia katsojalukuja. Sarjassa kirjailija Jari Tervo ja toimittaja, luova johtaja Jani Halme liikkuvat yhdessä ympäri Suomea matkailuautolla ja selvittävät yhdessä, mikä on tosisuomalaista.

Tuhansien kilometrien yhteinen matka on vienyt kaksikon tutkimaan suhdettamme luontoon, pesäpalloon, alkoholiin sekä naapurimaihin. Television lisäksi kymmenosaisen matkadokumentin kaikki jaksot ovat katsottavissa Yle Areenassa.

Kaksikkoa edustava Jani Halme kertoi Caravan-lehdelle, millaista sarjaa oli tehdä.

Sarjassanne suhaatte ympäri Suomea matkailuautolla tosisuomalaisuutta etsimässä. Paljonko kuvauspäiviä ja kilometrejä kertyi kaikkiaan? Milloin sarja kuvattiin?

Ensimmäinen jakso kuvattiin jo kaksi vuotta sitten. Valtaosin sarja kuvattiin viime syksynä.

Miten juuri matkailuauto valikoitui kulkuvälineeksi? Kenen idea oli?

Matkailuauto oli koko työryhmän yhteinen näkemys, kun pohdittiin tosisuomalaisinta kulkupeliä. Tottakai se on matkailuauto!

Oliko teillä kummallakaan aiempaa kokemusta matkailuajoneuvosta? Jos, niin millaista? Entä millaisiksi näitä nyt kertyneitä kokemuksia karavaanielämästä voi luonnehtia?

Minulla on muutaman reissun kokemus. Lähinnä menimme niillä eri rockfestivaaleille nuorempana eli muutama vuosi sitten. Paljon olen ollut erilaisilla leirintä- ja karavaanarialueilla ilman matkailuautoakin. Esimerkiksi Rauhalahti Kuopiossa, ja kaikki Kaustisen alueen keskukset ovat tulleet tutuksi. Kokemukset ovat yksin myönteisiä. Matkailuauto on vähän kuin autoilun junailua. Jo matkalla oleminen on mukavaa eikä mitään suorittamista. 

Sarjassanne käsittelette suomalaisuutta monelta kantilta. Onko karavaanimatkailussa nähdäksenne jotain/mitään erityisen suomalaista?

Karavaanarimatkailu on mitä suomalaisin ilmiö. Siinä yhdistyy suomalaisten halu hakeutua toisinaan yksityisyyteen ja toisinaan yhteisöllisten kokemusten äärelle. Matkailuautolla voi tuosta vain päättää, kumpi elämän osa-alue sattuu juuri nyt huvittamaan. Matkailuautolla voi nauttia myös suuren maamme luontoihmeistä erittäin kätevästi. 

Vietittekö öitä autossa? Riittikö alkovissa tilaa molemmille?

Yli 10 000 kilometriä vietimme matkailuautossamme, ja kyllä siellä myös yövyttiin.

Hiukan mystisesti auto liikkuu keskustellessanne pöydän ääressä. Siispä kuka ajoi, vai onko itseohjautuvien matkailuautojen evoluutio jo noin pitkällä?

Kuski on suuri salaisuus. Sen verran voi paljastaa, että hänet sekoitetaan usein Top Gear -sarjan valkohaalariseen ja -kypäräiseen mysteerikuski Stigiin. Eikä välttämättä syyttä. 

Lopputuloksen perusteella vaikutti siltä, että teillä oli sarjaa tehdessänne kohtalaisen hauskaa. Oliko?

Emme ole kumpikaan näyttelijöitä, joten emme osaa näytellä – edes sitä, että meillä olisi hauskaa. Joten se, mikä näkyy ruudussa, on totta: meillä oli todella hauskaa ohjelmaa tehdessämme!

Millaista palaute sarjasta on teidän suuntaan ollut?

Sarja on hämmästyttävän katsottu. Kesä-heinäkuun katsotuin ohjelma koko Suomessa, keskikatsojamäärä on noin 900 000. Palaute on ollut tosi hyvää, ja ihmiset tulevat kertomaan rohkeasti kokemuksiaan huoltoasemilla ja kesätapahtumissa. Se on oikein mukavaa. 

Huumoripitoisessa matkadokumentissa löydetään monenlaisia pohtimisen arvoisia ja yllätyksellisiä näkökulmia Suomeen ja suomalaisuuteen. (Kuva: Ville Sarvola / Yle)

Keskustelu

  1. ESA VEIJOLA

    Kylmä oli auto, kun toppatakki päällä ja hanskat kädessä matkustetaan.

    Kommentoitu 0 kertaa

Kommentointi on suljettu.