Jahkailu päättyi: Suomeen kahdeksan uutta matkailuautomyymälää – Volkswagen-retkeilyautojen lähtöhinta 67 000 euroa

Crafter-korisen Grand Californian hinnat alkavat 66 890 eurosta. Grand California 680:ssa (oik.) on pidempi akseliväli kuin 600-mallissa, mutta pidempi malli on hiukan matalampi ja virtaviivaisempi.

Volkswagenin maahantuojan pitkä jahkailu on päättynyt, ja Volkswagen Hyötyautot aloittaa päämiehensä rakentamien Grand California -retkeilyautojen tuonnin. Ensimmäiset uuden Crafterin pakettiautokoriin rakennettavat retkeilyautot saapuvat Volkswagen-jälleenmyyjille keväällä.

Volkswagenilla on Suomessa yli 30 täyden palvelun hyötyautoliikettä. Nämä kaikki liikkeet tulevat huoltamaan Grand California -retkeilyautoja, mutta niiden myyti tapahtuu Jyväskylässä, Kuopiossa, Lohjalla, Oulussa, Seinäjoella, Turussa, Vantaalla ja Ylivieskassa.

On selvää, että Volkswagen-retkeilyautot tulevat muokkaamaan matkailuautokaupan rakennetta. Asiakkaan kannalta Grand California -mallien merkittäviä etuja ovat hyvä varustelu ja se, että koko auto tehdään Volkswagenin tehtaalla. Tänä vuonna tuotantoon tulleiden retkeilyautomallien kohdalla huolto-, takuu- ja korjausasiat hoituvat siis yhdessä paikassa.

Kaksi koripituutta

Kaksi vuodepaikkaa omaavassa 6,8-metrisessä Grand California 680:ssa on B-kortillisena versiona vain kaksi matkustajapaikkaa. Neljälle rekisteröidyn 680:n kokonaismassa nousee 3 880 kilogrammaan ja hinta 69 080 eurosta 69 700 euroon.

Grand California -retkeilyautot tehdään Puolassa uudella Crafter-tehtaalla. Wrześniassa on retkeilyautojen tuotantoa varten oma tuotantolinja, jolla modifioidaan auton kattorakenteet, tehdään tarvittavat korityöt ja kalusteasennukset. Kaikki retkeilyautot kulkevat myös ruiskuttamalla tehtävän vesitestin läpi, missä varmistetaan niiden tiiviys.

Grand California -retkeilyautosta on kaksi henkilöautokortilla ajettavaa 3,5-tonnista mallia. Molemmat mallit saa myös 3 880 kilogramman kokonaismassalla.

6,0-metrisessä Grand California 600:ssa on poikittainen takavuodearkku, ja malliin saa ohjaamon yläpuolelle lapsille sopivan noin 160-senttisen vuoteen. Pidemmän akselivälin omaava 6,8-metrinen 680-malli on puhtaasti kahden hengen retkeilyauto, jonka takaosassa on pitkittäinen parivuode. Malliin saa neljä matkustajapaikaa, kun sen kokonaismassa nostetaan C-kortilla ajettavaksi.

Apteekkikaappimallinen jääkaappi edustaa uudenlaista ajattelua.

Grand Californioissa on retkeilyautoille tyypilliseen tapaan vessa ja pesutila. Käännettävällä pesualtaalla varustetussa pesutilassa ei ole valokatkaisimia, sillä valot syttyvät automaattisesti liiketunnistimien avulla. Vakiovarustukseen kuuluu myös auton takaosassa oleva ulkosuihkuliitäntä.

2-liekkisellä kaasuliedellä ja tiskialtaalla varustetun keittiön päädyssä olevan 70 litran jääkaapin ovi ja siinä kiinni oleva alataso vedetään ulos kaapista. Grand Californiassa on lämminvesivaraajalla varustettu Truma Combi -ilmakeskuslämmitys, 110 litran tuorevesisäiliö ja 90 litran harmaavesisäiliö.

Vakiona tehokas moottori ja automaattivaihteisto

Grand Californiat on hinnoiteltu varsin kilpailukykyisesti, sillä 600-mallin hinnat alkavat 66 890 eurosta ja 680-mallin 69 080 eurosta. Lähtöhintaisessa 680-mallissa on tosin vain ohjaamon matkustajapaikat – neljälle rekisteröidyn 680:n kokonaismassa nousee 3 880 kilogrammaan ja hinta 69 700 euroon.

Grand Californian saa paitsi valkoisena, hopeanvärisenä ja harmaana myös 2-värisenä vaihtoehtojen ollessa hopea-harmaa, valkoinen-punainen, valkoinen-sininen ja valkoinen-beige.

600-malliin saa ohjaamon yläpuolelle lapsille sopivan vuoteen, jolle tulee luonnonvaloa panoraamakattoikkunasta. Neljällä vuodepaikalla varustetun 600:n lähtöhinta on 69 590 euroa, kun mallin lähtöhinta on 66 890 euroa.

Volkswagen-retkeilyautojen hintoja arvioitaessa kannattaa huomioida Grand Californioiden varsin korkea vakiovarustelu, mihin kuuluu muun muassa monitoiminäyttö, mediasoitin, ohjaamon ilmastointi, led-ajovalot, ohjaamon istuinten sähköinen ristiseläntuensäätö ja istuinlämmitys, kauko-ohjattu keskuslukitus sähkötoiminen ulkoporras ja vetokoukkuvalmius.

Todella merkittävä asia on myös se, että Grand Californioissa on vakiona Crafterin tehokkain eli 177-hevosvoimainen 4-sylinterinen turbodiesel ja 8-portainen automaattivaihteisto. 680-mallin saa etuvedon lisäksi myös 4Motion-nelivetona, jonka lähtöhinta on 73 820 euroa.

Grand Californioihin saa myös muita Crafterista tuttuja kuljettajaa avustavia järjestelmiä, esimerkiksi hätäjarrutustoiminnolla varustetun ympäristönvalvontajärjestelmän, kaistallapitoavustimen, kuolleenkulmanvaroittimen, peruutettaessa takaa tulevasta liikenteestä varoittavan peruutusavustimen ja pysäköintiavustimen.

Vaikka Volkswagen aloitti Grand California -retkeilyautojen valmistamisen vasta tänä vuonna, niin matkailuajoneuvot eivät ole saksalaisvalmistajalle mikään uusi aluevaltaus, onhan autojätti tehnyt tähän mennessä jo yli 160 000 kappaletta Transporter-korisia California-malleja. Nostokattoiset Californiat eivät kuitenkaan täytä Suomessa matkailuautoille asetettuja autoverottomuusmääräyksiä.