Käytettyjen henkilöautojen kysyntä kasvussa, matkailuajoneuvojen pienoisessa laskussa

Henkilöautojen ensirekisteröinnit ovat jäämässä tänä vuonna 1990-luvun lamavuosien tasoon. Vaikka matkailuautojen ensirekisteröinnit ovat selvässä kasvussa, on käytettyjen matkailuajoneuvojen kauppa maltillisessa laskussa.

Käytettyjen henkilöautojen kauppa on ollut koko alkuvuoden ajan vilkasta. Alkuvuoden aikana on autoliikkeissä myyty noin kuusi prosenttia viime vuotta enemmän käytettyjä autoja, ja lähes 160 000 käytettyä henkilöautoa löysi alkuvuoden aikana uuden omistajan autoliikkeiden kautta. Kesäkuussa käytettyjen autojen kauppa kääntyi autoliikkeissä kuitenkin hienoiseen noin 0,9 prosentin laskuun viime vuoden kesäkuuhun verrattuna.

Käytetty henkilöauto hankintaan nykyisin yhä useammin autoliikkeen kautta – autoliikkeiden osuus käytettyjen autojen autokaupasta on kasvanut tänä vuonna noin 54 prosenttiin. Osuus on viitenä edellisenä vuonna ollut keskimäärin 50 prosenttia.

Käytettyjen henkilöautojen myynti on tänä vuonna kasvanut eniten (12 %) yli 60-vuotiaiden ostajien keskuudessa. Alle 29-vuotiaiden keskuudessa myynti on sen sijaan vähän laskenut (-0,3 %) viime vuodesta. Vanhat autot viehättävät suomalaisia edelleen, sillä alkuvuoden suosituin vuosimalli oli 2006.

Käytettyjen matkailuajoneuvojen kokonaismarkkina oli sen sijaan vuoden kuuden ensimmäisen kuukauden aikana pienessä laskussa verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan – laskua on vuoden alusta kertynyt 4,4 prosenttia. Käytetyissä matkailuautoissa rekisteröintien lasku oli alkuvuodesta noin 2,7 prosenttia, matkailuvaunuissa selvästi enemmän eli 6,5 prosenttia. Sekä autoliikkeiden kuluttajille myymät että kuluttajien keskenään tekemät kaupat ovat saman verran alle viime vuoden tason.

Henkilöautokauppa takkuaa

Alkuvuoden aikana on rekisteröity 39 157 uutta henkilöautoa. Määrä on 16,5 prosenttia viime vuoden ensimmäisen vuosipuolikkaan lukemaa pienempi. Kesäkuussa rekisteröitiin 6 764 uutta henkilöautoa, mikä on 26,2 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden kesäkuussa.

Alkuvuoden aikana ensirekisteröidyistä henkilöautoista noin 27 prosenttia on ollut täyssähköautoja ja noin 20 prosenttia ladattavia hybridejä. Bensiiniautojen osuus alkuvuoden ensirekisteröinneistä ollut noin 47 prosenttia ja dieselautojen noin kuusi prosenttia. Täyssähköautojen osuus on hieman alempi kuin viime vuoden ensimmäisen vuosipuolikkaan aikana, jolloin 33 prosenttia ensirekisteröidyistä henkilöautoista oli täyssähköisiä.

Autoala ennakoi, että uusia henkilöautoja rekisteröidään tänä vuonna vain noin 75 000. Määrä olisi noin 14 prosenttia pienempi kuin viime vuonna. Korkea korkotaso, epävarmuus talouskehityksestä ja heikko kuluttajaluottamus ovat vähentäneet erityisesti kotitalouksien mahdollisuuksia hankkia uusi auto. Lisäksi käytettynä maahantuoduista autoista on tullut monille houkutteleva vaihtoehto uuden auton hankinnalle. Uusien autojen kysyntä on viimeksi ollut näin alhaalla vuonna 1994, kun talous kääntyi 1990-luvun alussa syvään taantumaan.

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *