Kertakäyttögrilleistä kymmeniä tulipaloja – älä heitä kuumaa grilliä roskiin!

Kertakäyttögrillien huolimaton käyttö on aiheuttanut kymmeniä tulipaloja vuoden aikana.

Pelastustoimen tietokantaan kirjattiin vuonna 2017 kymmeniä tapauksia, jossa palon syynä on ollut kertakäyttögrillin kuumana pois heittäminen. Kannassa oli myös yli sata tapausta, joissa takan, kiukaan tai grillin kuuma tuhka on sytyttänyt palon.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes), Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö ja Helsingin pelastuslaitos muistuttavat turvallisesta kertakäyttögrillien käytöstä.

Noudata käyttöohjeita

Kertakäyttögrilleissä on oltava turvallisen käytön kannalta tarpeelliset ohjeet ja varoitukset, joita pitää noudattaa. Ohjeiden mukaan grillin pitää olla sammunut ja kylmä ennen hävittämistä.

– Grillihiilillä on erinomainen lämmöneristyskyky. Tästä johtuen grillissä hiilien alapuolinen lämpötila saattaa olla vielä satoja asteita, vaikka hiillos näyttää päältäpäin jo sammuneen. Kertakäyttögrillin itsestään jäähtyminen sellaiseen lämpötilaan, jossa sen voi heittää turvallisesti roskakoriin, kestää jopa tunteja vielä sen jälkeen, kun grillin hiilet ovat lakanneet näkyvästi hehkumasta. Grilli ei jäähdy vedellä tai hiekalla sammutettaessakaan välittömästi, vaan jäähtymiselle kannattaa jättää reilusti aikaa, kertoo Tukesin ylitarkastaja Jyri Pekkanen.

– Kertakäyttögrillit kannattaa aina sammuttaa runsaalla määrällä vettä ja silloinkin antaa grillille reilusti aikaa jäähtyä ennen sen pois heittämistä. Grillihiilet tuottavat niin paljon lämpöä, että pullon pohjalta grilliin kaadetut juomat eivät pysty sitä tarpeeksi viilentämään, Pekkanen ohjeistaa.

Kertakäyttögrilliä ei saa käyttää kaikkialla, vaan grillin käyttöön pitää olla maanomistajan lupa. Kannattaa selvittää etukäteen kunnan ohjeet esimerkiksi puistossa grillaamiseen.

Kesäisissä yleisötilaisuuksissa – ja esimerkiksi leirintäalueilla – kannattaa huomioida grillaamisen aiheuttamat vaarat osana tapahtuman pelastussuunnitelmaa ja ohjeistaa yleisö turvalliseen toimintaan.

– Kuuman jätteen turvalliseen käsittelyyn ja grillien jäähdyttämiseen vedellä pitäisi tarjota mahdollisuus, ja metallisia keräysastioita pitäisi olla myös. Lisäksi järjestäjien tulee tarvittaessa varautua alkusammutuksen toteuttamiseen, kertoo Helsingin pelastuslaitoksen viestintäpäällikkö Taisto Hakala.

Kuumaa tuhkaa tyhjentäessä on varmistuttava, että tuhkat ovat täysin jäähtyneet, ja silloinkin pitää aina käyttää palamatonta astiaa, ei ikinä muoviämpäriä. Vaikka tuhkan olettaa olevan jäähtynyt kannattaa aina varmuuden vuoksi laskea reilusti vettä tuhka-astiaan ja asettaa astia kauas kaikesta palavasta materiaalista.

Turvavinkkejä kertakäyttögrillin käyttöön

–Muista, että kertakäyttögrillin käyttö rinnastetaan avotulen tekoon. Grillin käyttöön pitää olla maanomistajan lupa.

– Älä käytä grilliä sisätiloissa. Sisällä on tulipalon ja häkämyrkytyksen vaara.

– Käytä kertakäyttögrilliä vain palamattomalla alustalla. Grillin pohja kuumenee käytössä huomattavasti ja aiheuttaa palovaaraa.

– Käytä aina grillin mukana tulevaa jalustaa ja asenna se käyttöohjeiden mukaisesti. Grillin pohjan on oltava irti alustasta useita senttimetrejä. Myöskin jalustalla varustettuja grillejä tulee käyttää vain palamattoman alusta päällä.

– Huolehdi erityisesti, ettei lapsille ja kotieläimille aiheudu palovamman vaaraa kuumasta grillistä.

– Sammuta grilli kaatamalla sen päälle varovasti niin paljon vettä, että grillihiilet peittyvät kokonaan.

– Valvo grilliä, kunnes se on kunnolla jäähtynyt. Kertakäyttögrillin jäähtyminen kestää useita tunteja.

– Varaa mukaan tarvittavat välineet käytetyn grillin siirtämiseen lähimpään kierrätysastiaan.

– Laita vasta täysin jäähtynyt grilli roska-astiaan ja huolehdi jätteiden lajittelusta.

Turvavinkkejä tuhkien tyhjentämiseen

– Hanki tuhkaa varten palamaton astia, joka on varustettu kannella.

– Älä tyhjennä tulisijasta edellisillan tuhkaa palaviin, kuten muovi-, puu- tai pahviastioihin, äläkä heitä tuhkaa luontoon.

– Anna tuhkan jäähtyä useamman vuorokauden ajan.

– Sijoita tuhka-astia riittävän etäälle kaikesta palavasta materiaalista.