Korona aktivoi liikkuvaa kalustoa – testauksen lisäksi nyt kokeillaan tapaamistaloja

Lääkärikeskus Mehiläisellä on koko kevään ollut käytössään parikymmentä matkailuautoa koronatestauspisteinä. Pandemia on inspiroinut kehittämään myös siirrettäviä tapaamistaloja, joissa hoivakotien asukkaat voivat turvallisesti tavata läheisiään.

Tapaamisvaunussa on kaksi sisäänkäyntiä ja huonetta, jotka on erotettu toisistaan ikkunallisella seinällä. Kaikki pinnat ovat antibakteerisia ja helposti puhdistettavia. Tapaamistalot on valmistanut siirrettävistä mökki- ja saunavaunuistaan tunnettu Lapelland, ja Mehiläinen kokeilee konseptia pääkaupunkiseudulla.

Mehiläisen drive-in-koronatestaukseen käytettiin matkailuautoja suurimmissa kaupungeissa. Niissä testattiin sosiaali- ja terveydenhuoltoalan ammattilaisia ja lääkärin lähetteellä muitakin potilaita, jotka haluttiin pitää kiinteiden toimitilojen ulkopuolella.

– Saimme matkailuautot nopeasti toimintavalmiuteen ja niitä oli kätevä siirtää. Tärkeää oli myös, että auton saattoi vaivattomasti sijoittaa paikkoihin, joihin asiakkaat pääsivät autoilla, Mehiläisen lääkärikeskusten liiketoimintajohtaja Johanna Asklöf sanoo.

– Drive-in-pisteet mahdollistavat tartuntariskin minimoimisen, sillä asiakkaat ovat omissa autoissaan ja näytteet otetaan ulkona.

Testipaikoilla on otettu erityisesti nielunäytteitä, mutta säiden salliessa myös verinäytteitä. Matkailuautot ovat toimineet hoitajien työtilana paperitöille ja samalla myös heidän sosiaalitiloinaan.

Tautitilanteen vakiinnuttua Mehiläinen on osin siirtynyt käyttämään testaustiloina kontteja, koska niissä on matkailuautoja isommat sisätilat.

Myös Kuopion kaupungilla on ollut käytössään kaksi testausautoa. Kaupunki valitsi testauksen työtiloiksi retkeilyautot, joiden aukeavasta ikkunaluukusta on mahdollista ottaa nenänielunäytteet hoitajan poistumatta autosta.

Kuopiossa Mehiläisen koronatestausauto oli parkkeerattu Kauppakadulle tuomiokirkon ja taidemuseon väliin. Terveyskeskuksen retkiautot palvelivat terveyskeskuksen pihalla.

Teksti ja kuvat: Riitta Eskola