Kun Norjassa ajettu tietullin lasku aiheutti pitkän päänsäryn

Hattulalainen Juha Riikonen liikkui viime kesänä juhannuksen jälkeen matkailuautolla Norjassa. Reitille osui myös tietulli, jonka kautta ajamisesta tuli lasku maksettavaksi marraskuussa. Hän maksoi laskun ajallaan, mutta asia ei jäänyt siihen.

– Sieltä tuli jonkin ajan päästä karhukirje, jossa ilmoitettiin, että laskua ei ole maksettu. Maksu oli kuitenkin lähtenyt tililtä ajoissa. En lähtenyt siis heti karhukirjettä maksamaan, Riikonen kertoo.

Norjan tielaitos Statens Vegvesen on monen muun maan käytännön tapaan ulkoistanut tietullien laskutuksen EPC:lle (Euro Parking Collection), jonka pääkonttori on Lontoossa.

– Kaveri otti sinne yhteyttä, soitteli moneen kertaan ja laittoi sähköpostiviestejä. Sieltä pyydettiin lähettämään lisäselvityksiä kahteen eri sähköpostiosoitteeseen. Ennen niiden viestien lähettämistä olimme taas sinne puhelimitse yhteydessä. Sieltä sanottiin, että he näkevät kyllä, että rahat ovat sinne tulleet, mutta he eivät pääse sitä mitenkään katsomaan, mihin se raha on kohdistettu. Laskun viestikenttään oli laitettu rekisterinumero, mutta se ei auttanut. Mikään ei riittänyt, ja he vaan pyysivät koko ajan lisää tietoja.

Miksi näin kävi?

EPC:n lähettämässä laskussa ei ole selvää viitenumeroa.

Laskun mukana tulevassa maksuohjeessa lukee seuraavasti. ”Tärkeää: Kun maksat, käytä yllä olevaa laskunumeroa viitteenä. Jos pankki ei hyväksy viitettä, sen voi laittaa viestikenttään. Viitteettömät maksut voivat aiheuttaa lisäkustannuksia tuottavan muistutuslaskun”.

– Niinpä sitten laitoin laskunumeron viitenumerokenttään. Laskunumero meni viitenumerona pankissa läpi, ja tililtä lähti rahat EPC:lle.

– Normaalistihan jos viitenumero ei täsmää, sitä ei hyväksytä eikä lasku lähde eteenpäin. Ei sitä pankissa oikein osattu minulle selittää, miten heidän järjestelmänsä sen laskunumeron hyväksyi viitenumerokentässä.

Vihdoin noin kaksi viikkoa sitten Riikoselle tuli EPC:ltä tieto, että heillä on nyt kaikki tarvittavat tiedot, ja asia on nyt kunnossa.

”On tämä ollut kyllä kummallinen tapaus”

– Kun maksaa EPC:n tietullilaskua, ei kannattaisi ilmeisesti laittaa sitä laskunumeroa viitenumerokohtaan, vaan laittaa se ja rekisterinumero vain viestikenttään, Riikonen naurahtaa.

– On tämä ollut kyllä kummallinen tapaus. Kaveri onneksi kielitaitoisena auttoi. Ilman häntä olisin ollut tämän asian kanssa pulassa. Ihan alussa ajattelin jo, että tässä on kyse jostain huijauskirjeestä.

– Kyse oli vain noin 12 euron laskusta. Tapauksen käsittely tuli maksamaan EPC:llekin varmasti paljon sitä enemmän, Riikonen sanoo.

Kaikesta riesasta huolimatta tapaus ei ole lannistanut Riikosta matkaamasta jatkossakin Norjaan. Nyt kun tietää senkin, miten tietullin laskun kanssa ei ainakaan kannata toimia.