Leirintäalueet saavat olla auki koronatilanteesta huolimatta

Suomessa tartutaan järeisiin toimiin koronavirustartuntojen hidastamiseksi ja estämiseksi. Valtiovallan linjaukset ovat poikkeuksellisia ja vaikuttavat merkittävästi kaikkien arkeen. Rajoituksilla suojellaan erityisesti ikääntyneitä ihmisiä ja heitä, joilla on joku perussairaus.

SF-Caravan ry on ohjeistanut jäsenyhdistyksiään koronaviruksen vaikutuksista toimintaan. Monenlaisista rajoituksista huolimatta leirintäalueet voivat palvella tämän hetken tiedon mukaan normaalisti koronavirustilanteesta huolimatta.

– Leirintäalueiden aukioloa ei ole kielletty, kuten ei ole ravintoloiden tai hotellienkaan. Kun näin on, silloin tilanne jatkuu normaalisti, kunnes toisin todistetaan. Leirintäalueen pitäminen auki ei ole lain tarkoittamaa julkista kokoontumista, SF-Caravan ry:n toiminnanjohtaja Timo Piilonen muistuttaa.

– Meidän suosituksemme on, että puhtauteen kiinnitetään huomiota joka paikassa ja että siivous on korkealla tasolla. Hygienia ja puhtaanapito on leirintäalueen pitäjän tehtävänä. Mutta toisaalta myös niin päin, että leirintäalueen käyttäjänkin pitää osaltaan pitää huolta hyvästä hygieniasta. Siihen pitää olla hyvät ohjeet näkyvillä leirintäalueella. Kaikkien pitää tietää, että nyt suojellaan itseä, muita leirintäalueen asiakkaita ja leirintäalueen henkilökuntaa. Kaikkien pitää olla vastuullisia. Nyt ollaan yhteisellä asialla, Piilonen painottaa.

Korona näkyy myös Nallikarissa

Oululaista Nallikarin lomakeskusta johtavan Sirpa Walterin mukaan nykyään ei alueella paljoa muusta kuin koronasta puhuta. Nallikari on lähtenyt aktiivisesti tiedottamaan omasta toiminnastaan koronaviruksen vuoksi.

– Meille ei ole kuitenkaan juurikaan tullut kyselyjä aukioloon liittyen. Eilen tiedotimme, että toiminta jatkuu, miten meillä nyt toimitaan ja mitä poikkeuksellista täällä tehdään, Walter kertoo.

Koronavirus on vaikuttanut jo Nallikarin asiakastilanteeseen. Peruutuksia on tullut viime torstaista lähtien tasaiseen tahtiin.

– Etenkin se näkyy tähän aikaan vuodesta meidän sisämajoitustiloissamme. Sitten kun pääsiäinen lähestyy ja keväällä muutenkin kun karavaanarit ovat liikettä Lappiin päin, he käyvät meillä mennen tullen. Tilanne vaikuttaa varmaan siihenkin.

– Tietenkin me ja kaikki tällä alalla toivomme, että tämä koronatilanne olisi ohi ennen kuin paras sesonki alkaa. Nyt saattaa jäädä ainakin caravan-puolella vaikutukset pienemmäksi, jos tämä tästä kevään aikana menee ohi. Meillä tuntuvammat vaikutukset tulevat mökkien ja huviloiden vuokrauksen osalta.

Nallikarissa on jo tehostettu siivousta. Yleisten tilojen siivousta tehdään vielä enemmän ja tehokkaammilla aineilla kuin aiemmin.

Yleisiin tiloihin on toimitettu kertakäyttöliinoja ja desinfioivaa pesuaineliuosta, jotta asiakkaatkin voivat tullessaan tai lähtiessään halutessaan pyyhkäistä kosketuspintoja.

– Me myös ohjeistamme, että meille voi halutessaan tulla siten, ettei käy lainkaan meidän yleisissä tiloissamme eikä asioimassa asiakaspalvelumme kanssa. Voi tulla suoraan niin, että me joko toimitamme koodit oviin ja puomiin tekstiviestillä ja tarvittavat materiaalit vaikka sähköpostilla. Jos on joku paikka mihin tarvitaan avain, se voidaan laittaa asiakkaalle vaikka turvalaatikoihin. Asiakas voi tulla sitä kautta käymättä ollenkaan vastaanotossamme, Walter muistuttaa.

– Lähikontaktit pystyy halutessaan välttämään kokonaan ja ajamaan vaan alueelle sisään ja majoittumaan itsekseen.

Tähän aikaan vuodesta Nallikarissa on normaalisti ollut jonkin verran myös ulkomaisia asiakkaita, mutta he ovat nyt jääneet kokonaan pois, koska ei ole tapahtumia, kokouksia, kongresseja eikä koulujen vaihtotoimintaa, mitä kautta ulkomaisia on usein aiemmin tullut.

– Tämän kanssa on nyt vaan rimpuiltava eteenpäin. Toivotaan, että tämä menee mahdollisimman nopeasti ohitse, Sirpa Walter sanoo.

Lisätietoja koronavirusepidemiasta ja siihen liittyvistä määräyksistä: https://valtioneuvosto.fi/tietoa-koronaviruksesta
Lisätietoa koronaviruksesta: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19