Liikennekäytöstä poistetulla ajoneuvolla ajamisesta käryäminen voi viedä rahat ja kilvet

Jos ajoneuvo on poistettuna liikennekäytöstä, sillä ei saa ajaa lainkaan. Tavatessaan tällaisen tieliikenteessä poliisi voi ottaa siitä heti kilvet pois.

Liikennekäytöstä poistetulla ajoneuvolla ajaminen tulee kalliiksi mahdollisen ajoneuvoveron sekä takautuvasti maksettavien korotettujen vakuutusmaksujen myötä. Maksut lasketaan koko siltä ajalta, kun ajoneuvo on ollut poistettuna liikennekäytöstä, vaikka ajoneuvolla olisi ajettu luvatta vain yhtenä päivänä.

Kun liikennekäytöstä poistetulla ajoneuvolla on käyttökiellosta huolimatta ajettu, vakuutusmaksut peritään moninkertaisina takaisin. Maksuseurauksia tulee huolimatta siitä, onko liikennevakuutus irtisanottu vai merkitty niin sanotusti passiiviseksi poiston ajaksi. Mikäli ajoneuvon liikennevakuutus on kokonaan irtisanottu, laiminlyöntimaksun perii Liikennevakuutuskeskus.

– Moni ei tiedä, että liikennevakuutuksen laiminlyöntimaksua ei lasketa oman ajoneuvon liikennevakuutuksen hinnan perusteella, vaan siinä käytetään Liikennevakuutuskeskuksen niin sanottuja riskilaskelmia. Vaikka olisi kuinka hyvät bonukset, ne eivät laiminlyönnin hintaan vaikuta, Liikennevakuutuskeskuksen perintäpäällikkö Vesa Korhonen sanoo tiedotteessa.

Onnettomuuden sattuessa omista henkilövahingoista ei saa korvauksia, jos liikennevakuutus on hoitamatta.

Suosi poikkeusaikana sähköisiä toimintatapoja

Suuri osa rekisteröi ajoneuvon erikseen käymällä esimerkiksi katsastusasemalla tai asioimalla Traficomin palveluissa otettuaan ajoneuvolle ensin liikennevakuutuksen.

Vakuutusyhtiöiden verkkopalveluissa on kuitenkin mahdollista hoitaa muitakin ajoneuvoasioita vakuuttamisen lisäksi. Ajoneuvon voi ilmoittaa verkossa maksutta ja nopeasti takaisin liikennekäyttöön. Myös omistajanvaihdosrekisteröinnin saa tehtyä vakuutusyhtiön verkkopalvelussa.

Verkkoasiointia ajoneuvoasioissa kannattaa suosia myös koronavirustilanteesta johtuen.

Lähde: Liikennevakuutuskeskus