Lomakeskus Himmerki sai ensimmäisten joukossa Visit Finlandin kestävästä matkailusta kertovan merkin

Matkailua edistävä Visit Finland käynnisti runsas vuosi sitten kestävän matkailun Sustainable Travel Finland pilottiohjelman. Sen kriteeristössä huomioidaan matkailun taloudellinen, ekologinen, sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys.

Kesäkuun alussa ensimmäisille parillekymmenelle ohjelmassa mukana olleelle yritykselle myönnettiin Sustainable Travel Finland -merkki. Merkin saaneiden pioneerien mukana oli kriteeristön täyttänyt posiolainen Lomakeskus Himmerki.

– Kyllähän siinä sitä touhua oli. Meidän piti ensin saada Green Key -sertifikaatti, jossa täytyy tietyt asiat hoitaa kuntoon. Ensin täytettiin hakemus, jonka pohjalta tänne tultiin tekemään Green Key auditointi – todentamaan ne asiat, kertoo Lomakeskus Himmerkin Reijo Lantto.

– Sen ei olisi tarvinnut olla juuri se Green Key, mutta joku ympäristösertifikaatti tarvittiin. Siinä mielessä nämä on niputettu toisiinsa, että vasta sen jälkeen pystyi hakemaan Sustainable Travel Finland -sertifikaattia.

Lantto kertoo olennaisimpien heiltä vaadittujen asioiden olleen sen tyyppisiä, että jätteiden lajittelua parannettiin oikein huomattavasti sekä veden virtaamia kaikista hanoista ja suihkuista säädeltiin pienemmäksi. Myös henkilökunnan kanssa sovittiin ympäristöystävällisyyteen liittyvistä asioista ja käytiin läpi, miten niitä jatkossa hoidetaan.

Oli vaivan arvoista

– Meilläkin kun näitä kansainvälisiä matkanjärjestäjiä on ja lisää pyritään löytämään, niin kyllä tämä sellainen asia on, joka tulee pikkuhiljaa edellytykseksi. Siinä mielessä tämä oli varmasti vaivan väärtti ja kannatti tehdä. Ja kyllä matkailijat tänä päivänä tällaisiin asioihin entistä enemmän alkavat kiinnittää huomiota.

– Olemme ehkä pikkuisen etuajassa tässä asiassa. Mutta tällä hetkellä merkki toimii meille myyntivalttina, joka kertoo, että nämä asiat on pantu järjestykseen. Jatkossa siitä tulee varmasti vaatimus, että tällaiset asiat pitää olla kunnossa ja ne osoitetaan sitten sertifioinnilla. Nyt tuntuu ihan hyvälle, että tämä tuli tehtyä.

Sustainable Travel Finland -ohjelma avattiin kesäkuun alussa virallisesti kaikille kiinnostuneille matkailuyrityksille ja -alueille. Kestävän kehityksen toimenpiteitä ei tarvitse olla tehtynä hakuvaiheessa.