MAT tarjoaa vaihtoehtoa hallituksen suunnitelmalle poistaa matkailuautojen autoverotuki

Hallituksen suunnitelmat matkailuautojen autoverotuen poistosta 15 vuoden siirtymäajalla eivät ilahduta karavaanimatkailun järjestöjä.

Alan kaupallisia toimijoita edustava Matkailuajoneuvotuojat ry (MAT) julkaisi maanantaina kannanoton, jossa se arvioi, että suunnitelmalla olisi toteutuessaan negatiivinen verovaikutus, koska alalla nähtäisiin konkursseja ja menetettäisiin työpaikkoja.

– Vaikutukset olisivat täysin päinvastaiset, mitä hallitus tavoittelee, kuuluu MAT:n arvio.

MAT esittelee hallituksen suunnitelmalle vaihtoehdon.

– Matkailuautojen osalta oikea ratkaisu olisi maltillinen käyttövoimaveron korotus, ei autoverotuen poisto. Muutos olisi helppo toteuttaa, eikä se vaatisi lisäresursseja tai investointeja, niin kuin autoveron käyttöönotto vaatisi, kannanotossa perustellaan.

Huonoja kokemuksia muista maista

Autoveron käyttöönottoa matkailuautoihin on harkittu aiemminkin. MAT mainitsee autoveroa pohditun myös aiemmin, mutta silloin veron kielteiset vaikutukset esimerkiksi valtion verokertymään ymmärrettiin.

– Haitalliset kokemukset Tanskasta ja Ruotsista tukevat MAT:n esitystä. Uusien matkailuautojen hankintaedellytyksiä tukemalla tuetaan myös vihreän siirtymän tavoitteisiin pääsyä, kannanotossa lukee.

MAT:n mukaan autovero vähentäisi merkittävästi uusien matkailuautojen myyntiä ja ohjaisi kysyntää käytettynä muista EU-maista tuotaviin matkailuautoihin.

– Tällä olisi negatiivinen vaikutus valtion verokertymään, koska käytettyinä maahantuoduista autoista ei makseta täyttä arvonlisäveroa. Vaikutus myös leasingmarkkinaan olisi suuri, ja harmaantalouden riski kasvaisi merkittävästi. Käytettyjen matkailuautojen kasvava tuonti avaisi uusia mahdollisuuksia järjestäytyneelle rikollisuudelle ja harmaan talouden toimijoille.

Lisäksi MAT muistuttaa, että matkailuautoilijat ovat merkittävä matkailusegmentti, joka käyttää liikkuessaan paljon myös alueellisia palveluita. MAT nostaa esille myös matkailuajoneuvojen merkityksen poikkeusoloihin varautumisessa.

MAT tekee vaikutustyötä eduskunnassa tapaamalla politiikan toimijoita jo lähiaikoina.

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *