Matkailuajoneuvotuojat: Matkailuautojen autovero romahduttaisi myynnin ja verotulot

Kauppiaat ja maahantuojat uskovat kysynnän laskevan, jos veropiiska sivaltaa liian rajusti.

Matkailuajoneuvotuojat ry (MAT) suhtautuu huolestuneesti hallituksen suunnitelmiin poistaa autoverotuki matkailuautoilta.

– Päätös nostaisi matkailuautojen hintoja merkittävästi, mikä heikentää kysyntää ja vaikeuttaa uusien ajoneuvojen hankintaa. Tällainen veronkorotus olisi haitallinen sekä kuluttajille että koko matkailuajoneuvoalalle, MAT:n hallituksen puheenjohtaja Tanja Saarnio.

Valtioneuvoston huhtikuussa julkistamaan julkisen talouden suunnitelmaan vuosille 2025–2028 on kirjattu, että ”matkailuautojen autoverotuki poistetaan asteittain 15 vuoden siirtymäajalla”.

Tähän asti matkailuautot ovat olleet autoverosta vapaita. Autoverotuen poistamisen laskennallinen vaikutus julkiseen talouteen on neljän tulevan vuoden aikana 15 miljoonaa euroa ja dynaamisine vaikutuksineen 12 miljoonaa. Veroetuuden poisto kokonaan nostaisi uuden matkailuauton hintaa käytännössä kymmenillä tuhansilla euroilla.

Monia ikäviä seurannaisvaikutuksia

Hallituksen suunnitelmat tulivat kauppiaille ja maahantuojille osittain yllätyksenä.

– Vaikka asiasta on keskusteltu julkisuudessa ja MAT oli siitä tietoinen, näin konkreettisten suunnitelmien julkistaminen yllätti monet alan toimijat, Saarnio sanoo.

MAT:n arvion mukaan autoverotuen poisto matkailuautoilta vaikuttaisi alaan monin tavoin kielteisesti.

– Matkailuautojen hinnat nousisivat vuosittain merkittävästi, mikä vähentäisi niiden houkuttelevuutta kuluttajien silmissä. Kysynnän lasku vaikuttaisi negatiivisesti ajoneuvojen myyntiin ja alan liikevaihtoon.

MAT uskoo myös käytettyjen ajoneuvojen markkinoiden kärsivän, kun kuluttajat siirtyvät edullisempiin vaihtoehtoihin.

– Harmaatuonti lisääntyy, kun kuluttajat alkavat ostaa verottomia autoja esimerkiksi Saksasta. Tällöin verottajalta jää saamatta myös ajoneuvojen arvonlisävero. Harrastajien määrä laskee, mikä johtaa siihen, että kuluttajat suuntaavat lomille kotimaan sijasta ulkomaille.

Kauppiailta on tullut hallituksen suunnitelmista Saarnion mukaan enimmäkseen negatiivista palautetta.

– Perhekeskeiselle, valtakunnallisesti levittäytyneelle alalle voi tulla taloudellisia haasteita, kun investoinnit ja kasvu hidastuvat. Kauppiaat pelkäävät, että kuluttajat harkitsevat tarkemmin suuria hankintoja ja päätyvät edullisempiin vaihtoehtoihin tai jopa luopuvat matkailuauton hankinnasta kokonaan.

Myös arvonlisävero nousemassa

Muina veroratkaisuina hallitus on korottamassa yleistä arvonlisäverokantaa nykyisestä 24 prosentista 25,5 prosenttiin. Korotus nostaa esimerkiksi verottomalta arvoltaan 30 000 euron matkailuvaunun arvonlisäveron 7 200 eurosta 7 650 euroon tai 80 000 euron arvoisen matkailuauton arvonlisäveron 19 200 eurosta 20 400 euroon.

– Myös arvonlisäveron nousu lisää matkailuajoneuvojen kustannuksia kuluttajille ja saattaa vähentää niiden kysyntää. Korotus voi vaikuttaa erityisesti käytettyjen ajoneuvojen markkinoihin ja pienentää kuluttajien ostovoimaa, Saarnio sanoo.

Hallituksen on määrä lyödä lukkoon matkailuautojen veromuutosten asteittaisen voimaantulon toteutustapa vuoden loppuun mennessä. MAT aikoo reagoida tilanteeseen käymällä vuoropuhelua hallituksen ja muiden sidosryhmien kanssa matkailuajoneuvoalan kilpailukyvyn edistämiseksi.

– On tärkeää löytää tasapaino verotuksen ja alan kasvun tukemisen välillä. Esiin on tarkoitus nostaa muun muassa autoverotuen poistamisen kielteisiä vaikutuksia ja esittää vaihtoehtoisia ratkaisuja. Aiomme keskustella myös mahdollisuuksista kompensoida arvonlisäveron nousun vaikutuksia.

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *