Matkailuajoneuvojen ensirekisteröintien vauhti jatkuu kovana

Matkailuajoneuvojen tammi–heinäkuun myyntimäärä on nyt yhteensä 1894 kappaletta, jossa kasvua on lähes 16 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon.

Heinäkuussa ensirekisteröitiin 392 uutta matkailuajoneuvoa, joka oli 32 prosenttia edellisvuotta enemmän.

Tehdasvalmisteisia matkailuautoja ensirekisteröitiin 236 kappaletta, joka on 27 prosenttia enemmän kuin vastaavana ajankohtana viime vuonna. Tammi–heinäkuun myyntimäärä on yli 13 prosenttia suurempi kuin vastaavana ajankohtana viime vuonna.

Tehdasvalmisteisten retkeilyautojen osuus ensirekisteröidyistä tehdasvalmisteisista matkailuautoista on kolmannes.

Uusia matkailuvaunuja ensirekisteröitiin heinäkuussa 156 kappaletta, joka on yli 40 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Tammi–heinäkuun myynti on nyt yhteensä 668 kappaletta – 21 % enemmän kuin viime vuoden vastaavana ajankohtana.

Diesel pitää pintansa suuren kokoluokan henkilöautoissa

Henkilöautoja ensirekisteröitiin puolestaan heinäkuussa 9 101 kappaletta. Koronatilanteesta aiheutunut ensirekisteröintien määrän lasku on alkanut kesällä vähitellen taittua, vaikka uusien autojen tilausten määrä romahtikin huhti-toukokuussa yli 50 prosenttia pitkän aikavälin keskiarvoa alemmas.

Käytettyjen henkilöautojen kauppaa käytiin 6,0 prosenttia viime vuoden heinäkuuta vilkkaammin. Myös hyötyajoneuvoilla koronatilanteen aiheuttama kysynnän nopea lasku alkaa vähitellen taittua.

Tammi–kesäkuussa rekisteröidyistä henkilöautoista noin 16 prosenttia oli dieselkäyttöisiä. Viime vuosina vähenemässä ollut dieselautojen osuus näyttää tasaantuvan noin 15 prosentin osuuteen.

– Diesel pitää edelleen pintansa suuren kokoluokan henkilöautoissa, sillä se on taloudellinen vaihtoehto paljon maantieajoa ajavilla ja raskaita kuormia vetävillä autoilla. Alkuvuonna rekisteröidyistä D-segmentin autoista lähes 30 prosenttia ja kalliimman hintaluokan E-segmentin autoista lähes puolet oli dieselkäyttöisiä. Myös suuremmissa katumaastureissa dieselin osuus on noin kolmanneksen luokkaa, sanoo toimitusjohtaja Pekka Rissa Autoalan Keskusliitosta.

Lähteet: Matkailuajoneuvotuojat ry, Autoalan Keskusliitto