Matkustusrajoitukset tiukentuvat – myös Suomen ja Norjan välinen raja ”sulkeutuu”

Hallitus on pahentuneen koronavirustilanteen vuoksi päättänyt palauttaa sisärajavalvonnan ja matkustussuositusten rajoitukset maanantaista 24.8.2020 alkaen Suomen ja Norjan, Saksan, Tanskan, Islannin, Kreikan ja Maltan väliseen liikenteeseen.

Ulkorajaliikenteen rajoitukset palautetaan Irlannista, Kyprokselta ja San Marinosta Suomeen saapuvalle liikenteelle, sekä Japanin asukkaille Japanista Suomeen saapuvassa liikenteessä.

Matkustaminen on edelleen mahdollista esimerkiksi perhesyyn tai työmatkan perusteella, mutta maanantaista alkaen näistä maista saapuville suositellaan omaehtoista 14 vuorokauden karanteenia.

Liikenne sallitaan kuitenkin erityisjärjestelynä Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Norjan välisen maarajan rajanylityspaikoilla paikallisten rajayhteisöjen välillä. Moni tarkempi käytännön yksityiskohta on kuitenkin tässä ”rajanvedossa” vielä epäselvä.

Suomi avasi Norjan rajan 15. kesäkuuta, ja sen jälkeen suomalaiset karavaanarit ovat reissanneet ahkerasti kesällä Pohjois-Norjassa ja norjalaiset Suomessa.

Rajavartiolaitoksen arvion mukaan esimerkiksi Ruotsin vastaisella maarajalla (pl. Tornio) rajanylittäjistä oli viime viikolla suomalaisia 81 %, ruotsalaisia 12 % ja muut kolmannen maiden kansalaisia. Liikenne Ylitornion, Pellon, Kolarin, Muonion ja Karesuvannon rajanylityspaikoilla oli noin 84 % vähäisempää kuin vuoden 2019 vastaavana viikkona.

Seuraavan kerran hallitus tarkastelee rajoituksia uudestaan mahdollisesti kahden viikon päästä.