Moni suomalainen aikoo vähentää kesän matkojaan – inflaatio yksi syy

Ifin huhtikuussa toteuttaman kyselytutkimuksen mukaan peräti 41 prosenttia suomalaisista kokee, että inflaatio on vaikuttanut tulevan kesän lomasuunnitelmiin. Suomalaiset kertovat matkustavansa tänä kesänä vähemmän tai etsivänsä aiempaa edullisempia vaihtoehtoja. Osa on joutunut perumaan lomamatkat kokonaan.

Puolta suomalaisista taloustilanne ei tunnu liikaa puraisevan. 51 prosenttia vastasi, että inflaatio, korkojen ja kustannusten nousu eivät ole vaikuttaneet omiin lomamatkasuunnitelmiin.

Lomasuunnitelmiaan muuttaneista 59 prosenttia kertoo matkustavansa tänä kesänä normaalia vähemmän.

Lähes kolmannes etsii edullisempia vaihtoehtoja matkustamiselle ja joka viides aikoo jättää lomamatkat kokonaan väliin. Lähde: If

Inflaation vaikutus korostuu erityisesti lapsiperheiden lomasuunnitelmissa, heistä yli puolet kertoo kustannusten nousun vaikuttaneen kesän suunnitelmiin.

– On todella ymmärrettävää, että matkustelu on yksi asia, mistä säästetään, sillä se ei ole pakollinen kulu, sanoo tiedotteessa Ifin matkavakuutusten tuotepäällikkö Jukka Heinämäki.

Kotimaan kaupunkikohteet kiinnostavat

Ifin tutkimuksen mukaan kotimaan lomailun suunnitelmat ovat tänä vuonna lähes samanlaiset kuin vuonna 2020. Kotimaan kaupunkikohteet kuitenkin kiinnostavat selvästi enemmän, sillä peräti 39 prosenttia suomalaisista suunnittelee vierailevansa niissä. Vuonna 2020 tämä oli suunnitelmissa vain 28 prosentilla.

Kotimaan lomailun top 5:

  1. Mökkeily (43 %)
  2. Lomailu kaupunkikohteessa (39 %)
  3. Lomamatkailu retkeily-/luontokohteissa (24 %)
  4. Lapin lomamatka (14 %)
  5. Lomailu saaristossa (14 %)

Koronan vaikutus näkyy vielä

Ifin tutkimukseen vastanneista 40 prosenttia kertoo yhä matkustavansa vähemmän ulkomaille kuin ennen koronapandemiaa. Lentämistä on vähentänyt 35 prosenttia ja risteilyjäkin 30 prosenttia suomalaisista.

– Vain muutama prosentti suomalaisista kertoo lisänneensä matkustamista pandemian jäljiltä. Poikkeuksena kotimaanmatkailu, jota kertoo lisänneensä 11 prosenttia, Heinämäki sanoo.