Osa hostelleista pitää pihapiirissään myös matkaparkkia

Suomen hostelliverkosto kattaa lähes 50 keskenään erilaista hostellia ympäri Suomea kaupungeissa ja maaseudulla. Aika harvalle taitaa olla tuttua se, että osa hostelleista ylläpitää myös matkaparkkia ja tarjoaa pihapiirissään lyhytaikaista pysähdysmahdollisuutta matkailuautossaan tai -vaunussaan yöpyville karavaanareille.

Äkkiseltään ajatus saattaa tuntua hieman oudolta, mutta hostellin matkaparkki voi olla reissaajalle toisinaan hyvinkin mukava yksi vaihtoehto lisää. Pientä korvausta vastaan matkaparkkilaisella on mahdollisuus käyttää myös hostellin tiloja ja palveluita. Asiakkaiden käytössä on usein keittiötilat, osassa on myös ateriapalveluita.

Hostellien yhteisissä tiloissa voi viettää aikaa ja tutustua muihin matkailijoihin. Hostelleille on tyypillistä jaetut wc- ja suihkutilat, mutta osassa ne löytyvät myös majoitushuoneista. Monessa hostellissa on tarjolla myös aktiviteettimahdollisuuksia.

Hostellien matkaparkkien hinnat ovat Suomen Hostellijärjestön mukaan paikasta riippuen noin 10–45 euroa. Hostellijärjestön jäsenjärjestöjen jäsenet, esimerkiksi SF-Caravanin yhdistyksiin kuuluvat, saavat 10 prosentin alennuksen myös matkaparkkien hinnoista. Matkaparkki varataan suoraan hostellista, jolloin samalla on mainittava oikeudestaan alennukseen.

Esimerkkejä matkaparkkeja tarjoavista hostelleista

Läntisellä Uudellamaalla pysähdys- ja lomailupaikka löytyy Urheiluopisto Kisakeskuksen yhteydestä. Raaseporissa sijaitseva liikuntakeskus tarjoaa majoitusta, liikuntapalveluja ja rauhallista luontoa.
Hostelli Rantapappila on vanha saneerattu pappila Saimaan rannalla lähellä Puumalan maaseutukeskustaa. Asiakkaiden käytettävissä ovat muun muassa pyykinpesukone, kuivausrumpu ja saunatilat. Uimaranta on 200 metrin päässä.
Punkaharjulla Saimaan rannalla sijaitseva Hostel Rantakatti on osa 100 vuotta vanhaa maatilaa. Yhteisistä tiloista löytyvät takkatupa, grilli, laavut, patiot, rantasaunat ja palju.
Kainuun Opisto Paltamossa tarjoaa hostellimajoitusta sekä matkaparkin kainuulaisen luonnon ja kulttuurin keskellä. Asiakkaiden käytettävissä on muun muassa grillauspaikka ja laaja piha-alue kylämaiseman ympäröimänä.

Lähde ja kuvat: Suomen Hostellijärjestö