Rukatunturin huipulle avataan kesällä Suomen pisin vaijeriliuku

Kesällä 2021 Ruka-Kuusamon matkailutarjonta laajenee, kun Rukakeskuksen rakennuttama vaijeriliuku valmistuu Rukatunturin laelle.

Tavoitteen mukaan heinäkuussa avautuvaa liukua operoi Zipline Suomi Oy, jonka ensimmäinen vaijeriliuku toimii Oulun Nallikarissa.

Rukatunturin liu’un pituudeksi tulee 364 metriä ja korkeimmillaan siinä liu’utaan yli 40 metrissä. Liukujan painorajat ovat 30–120 kiloa.

Liuku on huipulta–huipulle-liuku, ja se ylittää Rukan eturinteiden ja Saaruan rinteiden välisen kurun Valtavaaran ja Konttaisen maisemien suuntaan.

Liu’ussa on kaksi samansuuntaista rataa, joka mahdollistaa samanaikaisen laskun kaverin kanssa. Rohkeimmille on valittavana Teräsmies-liuku, jossa lasketaan vaakatasossa pää edellä.

Käytössä ympäri vuoden

– Rukan vaijeriliuku on ainutlaatuinen pituutensa lisäksi myös siksi, että muualla Suomessa ei ole mahdollista rakentaa huipulta huipulle johtavaa liukua, kertoo tiedotteessa Ruka-Kuusamo Matkailun toimitusjohtaja Mats Lindfors.

Zipline Suomi Oy on haaveillut vaijeriliu’un rakentamisesta Rukatunturille pitkään. Alkuperäinen suunnitelma oli edetä rakentamisen kanssa jo viime vuonna, mutta koronapandemia viivästytti suunnitelmaa.

– Vaijeriliuku palvelee asiakkaita ympärivuotisesti, ja se sopii kaikenikäisille ja -tasoisille. Liu’ulle pääsee kulkemalla hissillä ylös. Liu’un jälkeen voi jatkaa talvella suksilla, kesällä jalan tai vaikka ottamalla gondolikyydin takaisin kylään, sanoo Rukakeskuksen rinnetoiminnan kehityspäällikkö, Otto Lintunen.

– Vähän voi jännittää mutta liuku ei ole aivan älytön ponnistus, kuten vaikka benjihyppy, rohkaisee Zipline Suomi Oy:n hallituksen puheenjohtaja Ari-Pekka Timlin. Ja jos kovasti jännittää, niin sitten voi laskea kaverin kanssa samanaikaisesti, sillä Rukan rinteille tulee kaksi samansuuntaista liukua. Vaijeriliuku kaverin kanssa on Nallikarissa yksi myydyimpiä tuotteita.

Lähde: Ruka-Kuusamo Matkailu