SF-Caravan juhlisti 60-vuotista taivaltaan liittokokouksessa Hämeenlinnassa

SF-Caravan ry on perustettu 17.5.1964. Niinpä matkailuajoneuvon käyttäjien muodostamien yhdistysten valtakunnallinen keskusjärjestö hieman muisteli 60-vuotista historiaansa mutta ennen kaikkea katsoi tulevaisuuteen 18.5.2024 Hämeenlinnan Verkatehtaalla järjestetyssä sääntömääräisessä liittokokouksessaan.

Kokouksen avannut SF-Caravanin puheenjohtaja Olli Rusi totesi paikalle saapuneen 170 liittokokousedustajaa 65 yhdistyksestä. SF-Caravanilla on kaikkiaan 80 yhdistystä.

Kokoukseen osallistuneet liittokokousedustajat pääsivät Vanajasalin lehtereillä helpolla: ”urakkana” oli tällä kertaa vain yksi lippuäänestys ja kaksi koeäänestystä käsiä nostamalla.

Toiminnanjohtaja Mikko Kivekäs esitteli tilinpäätöksen. Sen mukaan muuan muassa konsernin tulos parani huimasti. Siihen vaikutti etenkin Suomen Caravan Median parantunut tulos. Tilinpäätös hyväksyttiin ja vastuuvapaus hallitukselle myönnettiin yksimielisesti.

Olli Rusi esitteli toimintasuunnitelmaa vuosiksi 2024–2025. Rusin mukaan nyt panostetaan muun muassa jäsenhankintaan, palvelujen kehittämiseen jäsenille ja tiedolla johtamiseen. Ymmärrystä jäsenten odotuksista tulee lisätä, ja vastata niihin. Hallituksen roolia strategisena toiminnan ohjaajana selkiytetään. Toimintasuunnitelma hyväksyttiin hallituksen esittämässä muodossa.

Juhlaliittokokous päätti antaa pienen kädenojennuksen nuorten suuntaan. Alle 30-vuotiaiden liittymismaksua ehdotettiin alennettavaksi 50 prosentilla, ja esityksen kokous myös hyväksyi.

Liiton hallitus esitti ja kokous päätti myöntää hallitukselle valtuutus maksuvalmiuden niin vaatiessa käyttää Leirintämatkailun kehittämisrahaston varoja enintään 250 000 euroa. Muutoksella parannetaan maksuvalmiutta ja toiminnan liikkumavapautta yllättävissä tilanteissa.

Liiton hallitus esitti Leirintämatkailun kehittämisrahaston sääntöjen muuttamista. Jäsenyhdistyksiltä tuli kuitenkin esitys asian palauttamisesta valmisteluun ja esittämiseksi seuraavassa liittokokouksessa, johon ehdotukseen myös liiton hallitus yhtyi.

Uusia jäseniä liittohallitukseen

Hämeenlinnan liittokokouksessa erovuorossa nykyisistä liiton hallituksen jäsenistä olivat Peter Lord, Irmeli Valve sekä Veikko Vuorialho, joka ei asettunut ehdolle. Liittohallituksen jäseneksi vuosille 2024–2027 pyrki kuusi henkilöä.

Vaalissa liittohallitukseen valituiksi tulivat Irmeli Valve (146 ääntä), Marko Ketvel (138 ääntä) ja Jarmo Kivinen (131 ääntä). Valve valittiin nyt jatkokaudelle, Kivinen ja Ketvel ovat uusia nimiä hallituksessa. Pertti Sarkkisen äänimäärä oli 125, Timo Tarvaisen 77 ja Peter Lordin 69.

Liittohallitukseen valittiin Jarmo Kivinen (vas), Irmeli Valve ja Marko Ketvel.

Hyvinvointia vastuullisesti

Varsinaisen kokouksen jälkeen päästiin juhlapuheisiin, jotka aloitti liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne (ps.). Ranteen mukaan vaikka ajat ovat niukat, liikenneinvestoinneista ei ole tingitty. Hän muistutti meidän kaikkien tarvitsevan turvallisen ja kestävän tieverkoston.

Karavaanarikulttuuri kuuluu suomalaiseen kulttuuriin. Toivon, että myös tulevat sukupolvet löytävät tämänkin tavan nauttia elämästä, ministeri Lulu Ranne sanoi.

Ranne mainitsi pitkän yhteistyön liikenneturvallisuuden saralla karavaanareiden kanssa. Hän myös muistutti isosta tavoitteesta päästä Suomessa maailmaennätykseen – nollaan kuolemaan liikenteessä. Siihen tavoitteeseen pääsemiseksi tarvitaan vielä työtä.

Hämeenlinnan kaupungin elinkeinojohtaja Niklas Lähteenmäki sai omassa puheessaan yleisön erityisesti valpastumaan yhdessä kohdassa. Hän mainitsi, että vaikkei kaupungissa ole leirintäaluetta, varmaan siihenkin jokin ratkaisu löytyy.

Olli Rusi kävi omassa juhlapuheessaan läpi muun muassa matkailuajoneuvoharrastuksen kytkeytymistä vuosikymmenten varrella muuttuneen suomalaisen yhteiskunnan hyvinvoinnin kasvuun. Ihmisten hyvinvoinnista ja ympäristöstä huolehtiminen nousevat keskiöön, ja tässä karavaanarit ovat osa ratkaisua.

Kaikkia kiviä leirintämatkailun kehittämisessä ei ole Suomessa vielä käännetty, Suoma ry:n Susanne Rasmus muistutti.

133 matkailuorganisaation muodostaman Suoma ry:n hallituksen puheenjohtaja Susanne Rasmus toimii SF-Caravanin juhlavuoden suojelijana. Hän sanoi iloitsevansa siitä, että SF-Caravan on nostanut vastuullisuuden keskeiseksi teemaksi. Rasmuksen mukaan kotimaanmatkailu on jo itsessään vastuullinen teko, samoin talkootyö on vastuullista toimintaa.

Palkintosadetta juhlan merkeissä

Vuoden 2023 parhaaksi SF-Caravan-leirintäalueeksi valittiin Mussalo Taivassalosta. Aluetta ylläpitää SF-Caravan Masku ja ympäristökunnat ry. Parhaaksi yleiseksi leirintäalueeksi valittiin Caleve Oy:n ylläpitämä perinteikäs Camping Lomatrio Pieksämäen kupeessa Naarajärvellä.

Kauko Meriläinen sai arvostetun Platina-palkinnon pitkästä ja monipuolisesta työstään leirintäalueiden turvallisuuden ja viihtyisyyden edistämisessä.

Vuoden yhdistykseksi 2023 valittiin SF-Caravan Ylä-Savo, joka tunnetaan muun muassa Hiilimutkan leirintäalueestaan. Yhdistyksellä on jo ollut ja tulee olemaan iso rooli ensi heinäkuun suurissa caravan-tapahtumissa Kiuruvedellä.

Vuoden 2023 koiraystävällisimpänä yleisenä leirintäalueena palkittiin Tuurin Onnela, SFC-alueista Maisansalo.

Kultaisella ansiomerkillä palkittiin liiton toimistosta Inka Helén ja Jaana Meling sekä Suomen Caravan Mediasta Sari Reimi.

60-vuotisjuhlamitalin vastaanottajista edustava joukko oli päässyt paikalle. Mitalin sai kaikkiaan 56 merkittävästi ja pitkäjänteisesti yhdistyksensä toimintaan osallistunutta karavaanaria.

Leirintämatkailuvaikuttaja löytyi Savosta

Vuoden 2023 leirintämatkailuvaikuttajaksi valittiin Kiuruveden kaupunginjohtaja Juha-Pekka Rusanen. Valintaperusteiden mukaan kaupunginjohtaja Rusanen on tunnistanut kotimaan matkailussa ja karavaanariharrastuksessa lupauksen kaupungin hyvinvoinnin kehittymiselle, sen vaikutukseen paikalliseen talouteen ja matkailuun.

Vuoden 2023 leirintämatkailuvaikuttaja Juha-Pekka Rusanen ehti viime tipassa pokkaamaan palkintonsa Hämeenlinnaan. Hän ajoi vauhdilla Lempäälästä Tangomarkkinoiden karsinnasta. Miestä ei tuntunut harmittavan, vaikkei päässytkään jatkoon.

Rusasen palkitsemiseen vaikutti myös hänen henkilökohtainen sitoutumisensa Pohjoismaisten karavaanaripäivien ja SF-Caravanin 60-vuotisjuhlavuoden päätapahtuman järjestämiseen Kiuruvedellä 7.–14.7.2024.

Ajotaitokouluttajana ansioituneella Lauri Niemisellä on kokemusta jo 30 liittokokouksesta. Hänen mukaansa yleisesti ottaen kokoukset sujuvat nykyään huomattavasti paremmin kuin aiempina vuosikymmeninä. Hämeenlinnan juhlaliittokokous nuijittiin päättyneeksi alle neljässä tunnissa.

Seuraava liittokokous järjestetään Kuopiossa toukokuussa 2025.

Raportti Hämeenlinnan juhlaliittokokouksesta julkaistaan myös kesäkuussa ilmestyvässä Caravan-lehdessä.

Päivitys su 19.5. klo 18.24: Korjattu mainintaa koskien liittokokouksen päätöstä, joka käsitteli Leirintämatkailun kehittämisrahastoa.

Päivitys su 19.5. klo 19.41: Yksinkertaistettu muotoilua koskien kokouksessa tehtyä esitystä.

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *