Suomalaiset tukeutuvat navigaattoriin vierailla seuduilla

Moni autoilee kesäreissulla vierasta reittiä pitkin tuntemattomalle paikkakunnalle. Liikenneturvan kyselyn mukaan neljä viidestä suomalaisesta kuljettajasta selvittää reitin jo etukäteen lähtiessään autoilemaan vieraalle seudulle. Suurin osa myös hyödyntää navigaattoria ajon aikana.

– Ei kannata olettaa, että pystyy saman tien ajamaan vieraassa ympäristössä kuin vanha tekijä. Lomareissun reitti kannattaa suunnitella jo etukäteen, niin ei ylläty tien päällä. Jos yllätyksiä tulee, auttaa rauhallinen asenne aina. Esimerkiksi risteyksen ohi ajaminen ei ole maailmanloppu, vaan aina voi palata ja yrittää uudemman kerran. Äkkinäisiin liikkeisiin ei kannata ryhtyä eikä hermojaan repiä, muistuttaa tiedotteessa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Eini Karvonen.

Vaikka kyselytutkimuksen mukaan 82 prosenttia suomalaisista kuljettajista selvittää reitin jo etukäteen autoillessaan vieraalla seudulla, 77 prosenttia kuljettajista kertoi käyttävänsä lisäksi navigaattoria vierailla teillä.

Vain murto-osa kyselyyn vastanneista (2 %) ilmoitti autoilevansa vieraalla seudulla ainoastaan liikenneopasteiden turvin.

– Taukojen pitäminen on tärkeää varsinkin vieraassa ympäristössä ajettaessa, sillä se vaatii tavallista enemmän tarkkaavaisuutta ja kuluttaa siten enemmän energiaa. Reissun tauot kannattaa suunnitella mahdollisuuksien mukaan jo etukäteen, jottei ajopätkä lipsu liian pitkäksi, Karvonen muistuttaa.

Lähde: Liikenneturva