Suomi sai uuden Unescon geopark-kohteen

Salpausselkä Geopark on nimetty YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon maailmanlaajuiseen geologisesti arvokkaiden alueiden verkostoon, jossa on nyt 177 aluetta 46 maasta.

Suomessa kohteita on nyt neljä. Esimerkiksi Ruotsi sai 13.4.2022 hyväksyttyjen kahdeksan uuden alueen joukossa vasta ensimmäisen geoparkinsa. Suomen kolme aiempaa verkostoon hyväksyttyä aluetta ovat Rokua Geopark, Lauhanvuori-Hämeenkangas Geopark ja Saimaa Geopark.

Jylhä Tiirismaan Pirunpesä.

Yhdessä muiden Unesco-kohteiden kanssa Salpausselkä Geopark lisää Suomen kansainvälistä matkailun vetovoimaa ja näkyvyyttä maailmalla.

Unesco-verkostoon kuuluminen tarjoaa mahdollisuuksia kansainväliseen yhteistoimintaan sekä nostaa Salpausselkä Geopark -aluetta esille luonnosta ja kulttuuriperinnöstä kiinnostuneiden matkailijoiden joukossa.

Alueen luontokohteisiin on mahdollista tutustua merkittyjä reittejä pitkin, omatoimisesti tai oppaan kanssa. Monet alueen upeimmista luontokohteista ovat kulttuurihistoriallisesti merkittäviä.

Päijännettä halkova Pulkkilanharju on yksi monille tutuista Salpausselkä Geoparkin maisemanähtävyyksistä.

Ensimmäiseltä Salpausselältä eteläiselle Päijänteelle ulottuva Salpausselkä Geopark koostuu kuuden päijäthämäläisen kunnan alueesta. Kunnat ovat Lahti, Hollola, Heinola, Asikkala, Sysmä ja Padasjoki.

Lähde: Lahden seutu – Lahti Region Oy