Tahkolle rakennetaan keväällä pitkä vaijeriliuku – vauhti voi olla jopa 80 km/h

Tahkolle tulee Skandinavian pisin vaijeriliuku. 1000 metriä pitkä liukurata ulottuu rinnealueen huipulta järven yli matkailukeskuksen ydinalueelle.

Tahko Ziplinen lähtö- ja laskeutumistasanteen välinen korkeusero on noin 140 metriä ja vedenpinnan yllä alaspäin liu’utaan noin 25–8 metrissä. SeikkailuKuopio Oy:n operoima vaijeriliuku tulee olemaan avoinna ympärivuotisesti.

Tasanteiden välille ei tule mitään rakenteita, vaan ainoastaan kaksi rinnakkaista vaijeria. Tämä mahdollistaa paitsi sujuvan liu’un, myös kahden henkilön laskemisen samanaikaisesti. Radalla voivat laskea 50–120 kiloa painavat henkilöt junioreista aikuisiin.

– Vaijeriliukumäessä asiakkaat puetaan kokovartalovaljaisiin ja kiinnitetään liukurullaan, joka hidastaa tarvittaessa automaattisesti. Tämän lisäksi myös laskeutumisasema varustetaan automaattisilla jarruilla, jolloin laskeminen on aina turvallista ja käyttäjät voivat keskittyä nauttimaan matkasta. Vauhti nousee maksimissaan 80 kilometriin tunnissa, kertoo tiedotteessa SeikkailuKuopion Arto Jauhiainen.

Tahko Ziplinen rakentaminen on ollut vireillä jo vuodesta 2017. Radan toimittaa saksalais-sveitsiläinen toimija, joka on rakentanut vastaavia ratoja ympäri Eurooppaa.