Tangokuninkaallisilla oli Pukkilassa komea matkailuautoleiri

Pukkilassa oli heinäkuun viimeisellä viikolla tilapäinen matkailuautoalue, jonka asukkaista valtaosa oli Seinäjoella kruunattuja kuninkaallisia.

Touring Cars toimitti tangokuninkaallisten käyttöön parikymmentä matkailuautoa.

Seinäjoen Tangomarkkinat jäivät tänä kesänä monen muun tapahtuman tapaan järjestämättä, joten viime vuonna kuninkaallisiksi valittujen Pirita Niemenmaan ja Johannes Vatjuksen valtakausi jatkuu ensi vuoden heinäkuuhun saakka. Seinäjoelle ei näin ollen kokoontunut tänä vuonna suurta määrää matkailuajoneuvoa, kuten normaalisti on tapahtunut.

– Seinäjoen keskustan tuntumaan Tangomarkkinoiden tapahtumapaikkojen läheisyyteen rakennetaan aina kahdeksan leirintämatkailualuetta, joilla tangovieraat majoittuvat. Vuosittain 1 200–1 400 matkailuajoneuvoa parkkeerataan niille kemujen ajaksi. Saamme aina kuullaan juttuja siitä, miten kiva tunnelma niissä on ja ”ihan kuin olisi koko ajan festivaalin ytimessä” – Tangokadulle on alueilta matkaa vain 300–800 metriä, eikä alueiden kapasiteetti lopu, kertoo Seinäjoen Tangomarkkinoiden tapahtumatuottaja Kristiina Heikkilä.

Seinäjoella on valittu vuodesta 1985 alkaen yhteensä 64 tangokuninkaallista. Joskus 90-luvulla kuninkaalliset kokoontuivat yhteisiin tapaamisiin, mutta sen jälkeen kokoontumisissa oli parinkymmenen vuoden tauko.

Pukkilan karavaanialueella oli sähköt, kylpypaljut, sauna ja vessat.

– Kuninkaalliset eivät tapaa oikeastaan koskaan isolla ryhmällä muualla kuin Seinäjoella, mutta viime vuonna oli pitkästä aikaa kokoontuminen – olimme silloin Kuortaneen urheiluopistolla. Kun aloimme suunnitella tämän vuoden kokoontumista, Pukkilasta maatilan hiljattain hankkinut vuoden 2015 Tangokuningas Aki Samuli ilmoitti, että tänne saa tulla. Nyt siis kuninkaallisetkin saivat kokea hiukan samaa tunnelmaa, kuin mistä Tangomarkkinoiden vieraat nauttivat Seinäjoella.

Parikymmenentä matkailuautoa

Pienen yhden auton levyisen hiekkatien päähän syntyneen leirintäalueen noin 20 autoa olivat Touring Carsin toimittamia puoli-integroituja ja alkovimalleja. Paikalla vieraili tiistaista perjantaihin kestäneen leirin aikana 37 kuninkaallista, ja heistä suurin osa majoittui matkailuautoissa. Tämä tarkoitti sitä, että monessa autossa majoittui kaksi tai kolme henkeä.

Leirintäalueella oli ison ruokailuteltan lisäksi normaalit leirintäalueen palvelut, eli vessa- ja suihkukontit, sauna ja pari paljua. Kun alueen sähköjä rakennettiin, Pukkilasta jouduttiin katkaisemaan hetkeksi sähköt.

– Täällä viihdyttiin porukalla – kisattiin, leikittiin ja laulettiin. AlfaTV lähettää leiristä 6-osaisen tv-sarjan syksyllä, ja lisäksi on tarkoitus tehdä tv:tä varten 2-osainen ”latolaulelmakonsertti”, kertoo Kristiina Heikkilä.

Monelle uusi kokemus

Jarno Kokko keikkaili pari kesää omalla matkailuautolla, mutta Saska Helmikallio ei ole harrastanut matkailuajoneuvokeikkailua.

– Keikkailin valintani jälkeen kaksi kesää matkailuautolla, se oli äärettömän kätevää. Matkustin yksin tai avovaimon kanssa, ja bändi tuli keikkapaikoille omillaan. Majoituin leirintäalueilla ja tanssilavojen pihoissa. Myin auton pois pari kuukautta sitten, koska käyttöä ei ollut enää niin paljon – kierrän nyt bändin kanssa. Matkailuauto ei ollut minulle mikään uusi kokemus, sillä kun olin pikkupentu, meillä oli autoja ja vaunuja. Tykkään tosi paljon leirintäalueista, niillä on mahtava tunnelma, kertoo vuoden 2018 Tangokuningas Jarno Kokko.

Viime vuonna kuninkaaksi valittu Johannes Vatjus jatkaa edeltäjänsä Jarno Kokon linjaa, mutta Vatjus keikkailee yhteistyökumppaninsa matkailuautolla [lue lisää täältä].

– On tällä tavalla keikkaileminen ollut mielessä ja jopa harkinnassa, sillä näin saisi omaa aikaa ja paikan, missä mököttää. Mutta bändin kanssa liikkuminen on kuitenkin helpompaa, kommentoi vuoden 2005 kuningas Saska Helmikallio matkailuautolla matkaamista.

Maria Tyysterin nuorin lapsi täytti tangoleirin aikana puoli vuotta.

Vuoden 2014 Tangokuningatar Maria Tyyster oli leirillä puolivuotiaan lapsensa ja lapsenvahtina toimineen äitinsä kanssa.

– Ihan pienenä matkailtiin kuulemma näin, mutta en muista siitä mitään. Eli tämä oli käytännössä ensimmäinen kerta. Voisi olla ihan hauskaa keikkailla näin. Nyt ajan omalla autolla yksin keikoille ja pyrin ajamaan yöksi kotiin Säkylään. Lapsen kanssa on ollut helppoa, sillä kaiken pystyy tekemään – syömään ja peseytymään. Me olemme viihtyneet, ja lapsi on katsellut yläsängystä ikkunoista ulos ja alas sisätiloihin.

Hallitsevalle Tangokuningattarelle Pirita Niemenmaalle matkailuajoneuvot eivät ole uusi tuttavuus:

Pirita Niemenmaa on suunnitellut matkailuvaunun hankintaa ja tuunaamista.

– Meillä oli lapsuudessani asuntovaunu, ja olen miettinyt sellaisen hankkimista – saisi reissata ympäri Suomea. Mietin joskus mökkiä, mutta matkailuauto tai -vaunu olisi kivempi, sillä kun pystyy vaihtamaan paikkaa ja näkee uusia paikkoja. Voisin hankkia vanhan vaunun ja tuunata sitä!