Tie vie jouluostoksille

Loppuvuosi on ostosten aikaa Suomen lukuisissa liikekeskuksissa. Matkailuajoneuvostakin voi tehdä kauppakassin.

Suomessa on kaikkiaan satakunta kauppakeskusta, joissa riittää myymälöitä eri tarpeisiin ja kaikki liikkeet ovat saman katon alla. Niissä riittää vilinää jälleen joulunalusaikana.

Liikekeskusten yhteydessä on usein laajat pysäköintialueet, joilla on helppo liikkua isommallakin matkailuautolla tai vaunuyhdistelmällä. Listasimme täyden tusinan liikekeskuksia eri puolilla Suomea sekä niiden läheltä löytyviä ympärivuotisia caravan-alueita, joiden tarkat tiedot löytyvät tietenkin Leirintäoppaasta.

Pääkaupunkiseutu, Jumbo

– 12 miljoonaa kävijää vuodessa / 4 600 autopaikkaa
– Helsingissä, Vantaalla ja Espoossa on Suomen ylivoimaisesti suuri liikekeskusten keskittymä. Pääkaupunkiseudulta löytyy yhteensä yli 40 liikekeskusta.
– Kauppakeskus Jumbo Kehä II:lla on ollut jo useamman vuoden ajan myynniltään Suomen suurin kauppakeskus.
– Viihdekeskus Flamingosta löytyy kylpylä- ja hotellipalveluiden lisäksi myymälöitä: muotia, vapaa-aikaa, sisustusta sekä kahviloita ja ravintoloita. Flamingon kävijämäärä on noin 4,7, miljoonaa asiakasta vuodessa.
– Lähin ympärivuotinen caravan-alue on Helsingin Rastila. Jumboon pääsee ajamalla itään Vuosaareen ja siitä Kehä III:lle.

Lempäälä, Ideapark

– 7 miljoonaa kävijää vuodessa / 4 000 autopaikkaa
– Ideapark on Suomen ensimmäinen liikekaupunki ja täysin uudenlainen kaupan keskittymä, katettu liike- ja ravintolakaupunki. Ideapark on muodin suurin keskittymä Suomessa.
– Ympärivuotisia caravan-alueita Ideaparkin lähellä ovat Nokian Camping Viinikanniemi sekä Valkeakosken Apianlahti.

Turku, Hansakortteli

– 12,4 miljoonaa kävijää vuodessa / 190 autopaikkaa
– Suomen rakastetuimmaksi äänestetty Hansakortteli sijaitsee kauppatorin laidalla. Lukuisia erikoisliikkeitä ja ravintoloita, tavaratalo ja Suomen vanhin teatteri Åbo Svenska Teater. Mittava uudistushanke valmistuu 2019 loppuun mennessä.
– Turun Ruissalo toimii talvella SF-Caravan Turun voimin. Lähiseudun SFC-alueita ovat myös Leporanta ja Kuusisto.

Pori, Puuvilla

– 4,9 miljoonaa kävijää vuodessa / 1 000 autopaikkaa
– Puuvilla muodostaa Satakunnan vetovoimaisimman kaupan keskittymän. 70 liikkeen tarjonta on monipuolinen yhdistelmä kauppa- ja ravintolapalveluita. Puuvilla on valittu vuonna 2017 Suomen parhaaksi kauppakeskukseksi.
– Yyteri Resort & Camping löytyy hiekkarantojen vierestä. Lähellä Poria on myös Salomonkallion caravan-alue ja matkaparkki.

Lappeenranta, IsoKristiina

– 4,2 miljoonaa kävijää vuodessa / 550 autopaikkaa
– Kauppakeskus IsoKristiina sijaitsee erinomaisella paikalla Lappeenrannan ydinkeskustassa. Kauppakeskuksessa on noin 80 erilaista liikettä sekä muun muassa elokuvateatteri. Kolmannessa kerroksessa Lappeenrannan kaupunginteatteri.
– Lappeenrannassa toimii ympäri vuoden matkaparkki ABC-Viipurinportti.

Jyväskylä, Forum

– 5,6 miljoonaa kävijää vuodessa / 140 autopaikkaa
– Kauppakeskus Forum sijaitsee Jyväskylän ydinkeskustassa, vilkkaan ostoskadun varrella. Forum on viihtyisä ja nykyaikainen ostospaikka, ja sieltä löytyvät myös hyvät päivittäistavarakaupat.
– Laajavuori Caravan löytyy kaupungin laidalta. Lähiseudulla ovat myös Hotelli Vuolake Laukaalla sekä Riihivuori Muuramessa.

Tuurin Kyläkauppa, Veljekset Keskinen

– 6 miljoonaa kävijää vuodessa / 3 600 autopaikkaa
– Reilun 500 asukkaan kylästä löytyy Suomen suurin tavaratalo. Kyläkaupassa on henkilökuntaa yli 400 ja vuoden liikevaihto yli 110 miljoonaa euroa (2017).
– Tuurin kyläkauppa ei varsinaisesti kuulu liikekeskusten listalle mutta on siinäkin asiassa ainutlaatuinen, että kaupalla on oma caravan-alue.

Kempele, Zeppelin

– 3,5 miljoonaa kävijää vuodessa / 1 500 autopaikkaa
– Zeppelin on Pohjois-Suomen suurin ja monipuolisin kauppakeskus, joka on Oulun eteläisen alueen palveluiden ja tapahtumien keskipiste. Zeppelinin viimeisin laajennus valmistui syksyllä 2011.
– Zeppelinistä 15 minuutin matka moottoritietä pitkin Oulun Nallikarille. Leirintäalueen vieressä kylpylähotelli Eden.

Kuopio, Matkus Shopping Center

– 3 miljoonaa kävijää vuodessa / 3 000 autopaikkaa
– Matkus Shopping Center on viitostien varrella, noin 11 kilometriä Kuopion keskustasta etelään.
– Kuopiota lähinnä oleva ympärivuotinen alue on SF-Caravan Alatalo Jännevirralla.

Joensuu, Metropol

– 1,3 miljoonaa kävijää vuodessa / 400 autopaikkaa
– Kauppakeskus Metropol on hyvinvoinnin kauppakeskus Joensuun keskustassa. Metropolista löytyy kauppoja, tavaratalo, hotelli, viihdekeilahalli ja terveysliikuntakeskus.
– Melkein keskustassa palvelee karavaanareita Holiday Linnunlahti. Lähiseudulla sijaitsevat myös Lomakeskus Huhmari ja SFC-alue Hietajärvi Kiihtelysvaarassa.

Rovaniemi, Revontuli

– 3 miljoonaa kävijää vuodessa / 305 autopaikkaa
– Kauppakeskus on rakennettu valtatie 4:n päälle. Keskuksessa on tarjolla muotia, urheilua, erikoisliikkeitä ja päivittäistavaraa sekä terveyden ja hyvinvoinnin palveluja. Joulupukkisäätiön jäsen.
– Muutaman kilometrin päästä keskustasta löytyvät Hostell Ibedcityn matkailuajoneuvopaikat.

Tornio, Rajalla På Gränsen

– 2,4 miljoonaa kävijää vuodessa / 530 autopaikkaa
– Kauppakeskus Rajalla På Gränsen sijaitsee Tornio–Haaparanta-kaksoiskaupungin ytimessä. Keskuksessa on muodin erikoisliikkeitä, kahviloita, elokuvateatteri, marketti ja Tokmanni.
– Camping Tornio löytyy keskustan läheltä.

Rajakauppaa

Suomen ja Ruotsin välillä on käyty rajakauppaa hintojen vaihteluiden mukaan. Tätä nykyä Ruotsin hintataso on keskimäärin aavistuksen korkeampi kuin Suomessa. Jos Euroopan keskiarvoksi lasketaan 100, tulee Suomen vertailuluvuksi 121 ja Ruotsin 124 (Tilastokeskus). Esimerkiksi alkoholijuomat ovat Ruotsin Systembolagetissa 30-–50 prosenttia Alkon hintoja edullisempia. Haaparannassa käydään ostoksilla esimerkiksi Oulusta asti.

Omaa luokkaansa ovat hinnat Norjassa. Niinpä esimerkiksi 130 asukkaan Nuorgamista löytyy pitempi lihatiski kuin Etelä-Suomen pikkukaupungeista. Kylän polttoainevarastot myydään usein loppuun viikonloppuisin.

Lähde: Suomen Kauppakeskusyhdistys ry

Artikkeli on julkaistu Caravan-lehdessä 6/2018. SF-Caravan ry:n jäsenenä saat lehden kotiisi kannettuna tai voit lukea sitä näköisversiona jäsensivuilla. Liity jäseneksi tästä.

Vaihtoehtoisesti voit ostaa lukuoikeuden lehteen Lehtiluukku.fi-palvelussa.