Tiedätkö erilaiset sähköpotkulaudan käyttöön liittyvät määräykset?

Mikä on sähköpotkulaudan paikka liikenteessä? Saako sillä ajaa päihtyneenä tai kaksi päällä? Muun muassa kysymyksiin on hyvä tietää vastaukset, ennen kuin tarttuu sähköpotkulaudan ohjaustankoon.

Vuokrattava sähköpotkulauta on monelle helppo ja kätevä tapa siirtyä paikasta toiseen. Sähköpotkulautailijan tulee muistaa noudattaa sitä koskevia liikennesääntöjä. Kevyeksi sähköajoneuvoksi luokiteltavilla sähköpotkulaudoilla liikkujat rinnastetaan polkupyöräilijöihin, ja heitä koskevat samat liikennesäännöt. Liikenneturva muistuttaa, että vuokrattavalla sähköpotkulaudalla saa matkustaa vain yksi henkilö kerrallaan eikä kaveria saa kyyditä.

Suomessa kaikki vuokrakäyttöiset sähköpotkulaudat ovat kevyitä sähköajoneuvoja, joiden rakenteellinen enimmäisnopeus on 25 km/h ja jatkuva nimellisteho enintään 1 000 wattia. Niillä on ajettava polkupyöräilijän sääntöjen mukaan.

– Myynnissä on paljon kulkuvälineitä, joilla ei ole mitään asiaa tieliikenteeseen. Vastuu on laitteen käyttäjällä, joten ostajan on oltava tarkkana, ettei hanki tieliikennekäyttöön soveltumatonta ajoneuvoa, muistuttaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Elias Ruutti.

Suomessa tieliikennekelpoiset sähköpotkulaudat ovat pääosin kevyitä sähköajoneuvoja. Jalankulkua avustavaksi tai korvaavaksi liikkumisvälineeksi (enintään 15 km/h ja enintään 1 000 wattia) luokiteltavat sähköpotkulaudat ovat varsin harvinaisia ja pääasiassa lapsille tarkoitettuja.

Jotta kevyellä sähköajoneuvolla voi kuljettaa matkustajaa, olisi siinä oltava asianmukainen istuin. Laitteen valmistajan antamista tiedoista selviää, onko ajoneuvo tarkoitettu matkustajan kuljettamiseen. Sähköpotkulaudat ovat kuitenkin käytännössä aina vain yhden henkilön käyttöön tarkoitettuja.

Sähköpotkulaudalla ei saa kyyditä lasta tai kaveria

Liian usein näkee liikenteessä vanhemman kuljettavan sähköpotkulaudalla edessään seisovaa lasta, jolloin lapsen kasvot ovat ohjaustangon korkeudella. Jarrutustilanteessa on suuri riski sille, että lapsen kasvot osuvat ohjaustankoon aiheuttaen vakavia vammoja pään alueelle.

Sähköpotkulaudalla ei saa kuljettaa matkustajaa.

Jos toinen henkilö seisoo sähköpotkulaudalla kuljettajan takana, pystyy henkilö pitämään kiinni ainoastaan kuljettajasta. Mitään tukevaa kiinnipitopaikkaa ei matkustajalla ole. Pienikin ajovirhe tai yllättävä tilanne saattaa aiheuttaa tasapainon menetyksen ja kaatumisen, minkä lisäksi ajoneuvon käsittely matkustaja kyydissä on ylipäätään haastavaa.

Moni saattaa verrata sähköpotkulaudalla kyyditsemistä polkupyörällä kyyditsemiseen, mutta Ruutti muistuttaa senkin olevan kiellettyä ilman asianmukaista istuinta.

Sähköpotkulautailijan tulee noudattaa pyöräilijän liikennesääntöjä, eli sähköpotkulaudalla liikutaan siis ensisijaisesti pyörätiellä. Pyörätien puuttuessa ajetaan pientareella ja pientareen puuttuessa muiden ajoneuvojen tavoin ajoradalla. Jalkakäytävälle kevyellä sähköajoneuvolla ei ole asiaa.

Liikenneturvan vinkit turvallisempaan sähköpotkulautailuun

  • kulje pyöräväylillä – ei jalkakäytävillä
  • hidasta risteyksiin, noudata liikennevaloja ja anna tietä suojatiellä
  • aja vain selvinpäin
  • käytä kypärää
  • älä kuljeta matkustajia
  • keskity ajamiseen – kännykkä käteen vasta tauolla

Kuvat Pekka Virtanen

Sähköpotkulautojen holtiton pysäköinti – tai paremminkin laitteiden heitteillejättö – aiheuttaa vaaraa muille liikkujille.

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *