Tilastokeskus: Kotimaanmatkailu oli heinäkuussa ennätyksellisen vilkasta

Yöpymisten määrä majoitusliikkeissä oli heinäkuussa 2021 historian korkein. Kasvun taustalla olivat kotimaiset yöpymiset, jotka lisääntyivät lähes 700 000:lla toissavuotisesta.

Kotimaiset yöpymiset ylittivät yli neljänneksellä koronakriisiä edeltävän heinäkuun 2019 tason. Ulkomaisten matkailijoiden yöpymisiä oli kuitenkin 77 prosenttia heinäkuuta 2019 vähemmän. Kaikkiaan yöpymisiä oli 3,34 miljoonaa, mikä oli 2 prosenttia enemmän kuin kaksi vuotta aiemmin.

Kotimaiset vapaa-ajan yöpymiset olivat 30 prosenttia korkeammalla tasolla kuin ennen koronakriisiä heinäkuussa 2019. Kotimaisten työmatkojen yöpymiset olivat myös 14 prosenttia korkeammalla tasolla.

Maakunnittain tarkasteltuna yöpymiset vähenivät vuoden 2019 heinäkuuhun verrattuna vain Uudellamaalla (-31 %), Pohjois-Karjalassa (-16 %) ja Etelä-Karjalassa (-2 %). Viime vuoden heinäkuuhun verrattuna yöpymiset sen sijaan lisääntyivät kaikissa maakunnissa.

Suomi kiinnostaa yhä saksalaisia

Tammi–heinäkuussa 2021 Suomen majoitusliikkeissä yövyttiin lähes viisi prosenttia enemmän kuin viime vuoden vastaavana ajanjaksona. Tämän vuoden seitsemän ensimmäisen kuukauden jaksolla kotimaisten matkailijoiden yöpymiset lisääntyivät 24,6 prosenttia, ulkomaisten vähenivät noin 70 prosenttia edellisvuodesta.

Yöpymiset tärkeimmistä matkailijamaista laskivat. Pienin vähennys tapahtui ruotsalaisten yöpymisissä, joita oli 20,6 prosenttia vähemmän kuin tammi-heinäkuussa 2020. Suurin vähennys tapahtui venäläisten yöpymisissä (-94,5 %).

Suurin ulkomaalaisten ryhmä olivat saksalaiset 80 000 yöpymisellään, toiseksi suurimpana virolaiset ja kolmantena olivat ruotsalaiset.

Tilastokeskuksen luvut ovat ennakkotietoja, jotka on kerätty majoitusliikkeiltä, joissa on vähintään 20 vuodepaikkaa tai sähköpistokkeella varustettua matkailuajoneuvopaikkaa.

Lähde: Tilastokeskus