Traficomin valovinkit vuoden pimeimpään aikaan

Kuljettaja on aina vastuussa siitä, miten käyttää ajoneuvonsa valoja. Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Jussi Pohjonen tiivistää tiedotteessa vinkit vuoden pimeimpään aikaan seuraavasti: näe ja näy, mutta älä häikäise.

Kaukovalojen käyttö on kokonaan kielletty tyydyttävästi valaistuilla teillä. Kaukovaloja käytettäessä muiden ajoneuvojen kuljettajia ei saa häikäistä.

1. Kohdattaessa: Vaihda lähivaloille siinä vaiheessa, kun oman ja vastaantulevan ajoneuvon valokeilat kohtaavat. Näin ajoneuvojen väliin jäävä katve jää mahdollisimman pieneksi.

2. Vieressä: Vaihda takaisin kaukovaloille vähän ennen vastaantulevan ajoneuvon kohtaamista tai viimeistään tämän rinnalla. Näin saat täyden näkyvyyden heti eteenpäin.

3. Saavutettaessa: Vaihda lähivaloille, kun näet edellä menevän auton ääriviivat, ei pelkät takavalot.

Tehokas ja oikea valojen käyttö on keskeinen liikenneturvallisuutta lisäävä asia. Niin sanottujen päiväajovalojen kanssa edessä on vain hajavaloa ja auton takavalot eivät välttämättä pala. Päivävaloilla ei näe jalankulkijoiden heijastimia ja pimeä perää on vaikea havaita pimeässä tai huonolla kelillä.

–  Jokaisen autoilijan pitäisi tutustua ajoneuvonsa valoihin ja miten ne toimivat eri olosuhteissa. Helpoiten se onnistuu tutustumalla ohjekirjaan ja ihan manuaalisesti kokeilemalla ja katsomalla, miten valokytkimen eri asennot vaikuttavat auton valoihin, Jussi Pohjonen sanoo.

Lähde: Traficom