Tuulilasien kunnossa edelleen parannettavaa

Lähes 2 000 tuulilasin kunnon tarkistaminen tuotti huolestuttavan tuloksen: lähes puolet eli 46 prosenttia tuulilaseista on toimenpiteitä vaativassa kunnossa.

Autoalan Keskusliitto, Saint-Gobain Autover, Autoliitto, Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi ja Liikenneturva järjestivät yhdessä Helsingin Metropolian, Seinäjoen ammattikorkeakoulun, Turun ammattikorkeakoulun sekä Oulun yliopiston kanssa pääsiäisviikonloppuna Kirkkaasti turvallisin -kampanjan, jossa muistutettiin autoilijoita tuulilasin merkityksestä liikenneturvallisuudelle.

Kampanjassa tarkistettiin Hämeenlinnassa, Oulussa, Seinäjolla ja Turussa ABC-asemien pihoilla ilmaiseksi autojen tuulilaseja. Autoilija sai tarkistuksesta oman tarkistusraportin, johon oli merkitty tuulilasin kuntoon liittyviä asioita, kuten onko tuulilasissa kiveniskemiä, halkeamia tai onko se kulunut. Yhteensä tuulilaseja tarkistettiin lähes 2 000 kappaletta. Kampanja järjestettiin toisen kerran.

Tarkistusten tulokset olivat vuoden 2016 tapaan huolestuttavia. Tuulilaseista noin puolet (46 %) vaatii toimenpiteitä, ja vain reilu puolet (54 %) tuulilaseista on kunnossa. Viime vuonna vastaavat luvut olivat 49 % ja 51 %.

Yleisimpiä vaurioita olivat kiveniskemät ja halkeamat. Halkeama aiheutuu osittain tien kunnosta aiheutuvista kivien ja nastojen sinkoilusta. Eri paikkakuntien tulokset olivat hyvin samanlaisia valtakunnallisiin verrattuna.

Tuulilasi on autossa kantava rakenne, jota halkeamat merkittävästi heikentävät. Tuulilasiin on usein myös integroitu erilaista tekniikkaa, kuten antureita, sensoreita ja kameroita, joiden toimintaan pienetkin naarmut ja lovet lasin pinnassa saattavat vaikuttaa. Kura, lumi, suola, jää ja huurre lasissa pimentävät tehokkaasti näkymää tuulilasin läpi. Naarmuinen tuulilasi muuttuu viistosti paistavassa auringossa pelkäksi heijastepinnaksi.