Uusi tieliikennelaki tuo muutoksia myös pysäköintiin

Uusi tieliikennelaki tulee voimaan 1.6.2020, josta alkaen pysäköinti tien vasempaan reunaan on sallittua. Taajamassa voi kaksisuuntaisella tiellä pysäyttää tai pysäköidä kulkusuunnassa vasemmalle puolelle tietä silloin, kun se ei vaaranna eikä haittaa liikennettä.

– On hyvä muistaa, että pysäyttämistä ja pysäköintiä koskevat kiellot ovat voimassa molemmille puolille tietä pysäköidessä ja pysäköinti ja pysäyttäminen on kielletty muun muassa liikenneympyrässä, pyöräkaistalla ja linja-autokaistalla. Pysäyttäminen on kuitenkin sallittua pakollisen liikenne-esteen, väistämisvelvollisuuden noudattamisen tai hätätilanteen vuoksi, muistuttaa Traficomin asiantuntija Marjo Immonen.

Pysäköintiajan alkamisen voi 1.6.2020 alkaen ilmoittaa vapaasti eli enää ei tarvita esimerkiksi pysäköintikiekkoa alkamisajan ilmoittamiseen. Pysäköinnin alkamisajan voi kirjoittaa vaikkapa kynällä paperille. Pysäköinnin alkamisaika on kuitenkin ilmoitettava selkeästi havaittavalla tavalla.

Myös kotihoidon ja vastaavien kotiin tuotavien palvelujen työntekijöiden pysäköinti helpottuu 1.6.2020. He voivat pysäköidä ilman aikarajaa ja maksua kunnan katuverkon pysäköintipaikoilla. Kotihoidon pysäköintimahdollisuuden käyttäminen edellyttää, että ajoneuvossa on kunnan myöntämä pysäköintitunnus.

Lähde: Traficom