Vastakarvaan pysäköintiin liittyy monia haasteita

Auton saa uuden tieliikennelain myötä pysäköidä taajamassa myös kaksisuuntaisen tien vasempaan reunaan. Vasemmalle pysäköinti ei saa kuitenkaan vaarantaa tai haitata muita tienkäyttäjiä.

Jos kuljettaja päätyy valitsemaan pysäköintipaikan tien vasemmasta reunasta, niin hänen on katsottava sellainen liikennetilanne, että toimenpiteestä ei aiheudu haittaa tai vaaraa. Vastaantulevien kaistalle ei luonnollisesti pidä siirtyä, jos on vastaantulevaa liikennettä. Toisaalta kenelläkään ei ole mitään päälleajo-oikeutta vasemmalle pysäköivään autoon.

Vasemmalle pysäköinnissä on tietynlaista uutuudenviehätystä, ja Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen muistuttaakin, että autoilijoiden kannattaa mahdollisuuksien mukaan suosia oikeaan reunaan pysäköintiä.

Käytä vilkkua ja huomioi näkyvyysrajoitteet

Vasempaan reunaan pysäköintiin liittyvät omat haasteensa. Esimerkiksi pysäköinti- tai pysäyttämiskieltomerkit ja pysäköintiajan rajoitukset mahdollisilla liikennemerkin alla olevilla lisäkilvillä eivät ole havaittavissa tulosuunnasta, vaan ne on syytä käydä tarkistamassa, kun auto on pysäköity. Pysäköitäessä ei saa ylittää myöskään sulkuviivoja.

Havainnointi liikkeelle lähdettäessä on varsin haasteellista, kun kuljettaja istuu kadun reunassa, ja edessä on näkyvyyttä peittävä ajoneuvo.

Vasemmalle pysäköijän on väistettävä sekä takaa- että vastaantulevaa liikennettä niin parkkiin ajettaessa kuin pois lähtiessä. Erityisen tärkeää on osoittaa omat aikeensa käyttämällä vilkkua. Kannattaa muistaa, että havainnointi liikkeelle lähdettäessä on huomattavasti haasteellisempaa silloin, kun kuljettaja istuu aivan vasemmassa reunassa, ja edessä on näkyvyyttä peittävä ajoneuvo.

– Yksi unohtuva perusasia voi olla se, että viiden metrin matkalla ennen suojatietä ei edelleenkään saa pysäköidä. Vasemmalle parkkeerattaessa onkin katsottava oikea etäisyys ikään kuin peilikuvana eli liikenteen kulkusuunnasta, muistuttaa Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Juha Valtonen.

– Kannattaa myös tiedostaa, että olosuhteet voivat muuttua pysäköinnin aikana. Liikennetilanteen muutos kuten ruuhka voi tehdä pois lähtemisestä yllättävän haastavaa. Usein voikin olla parempi kiertää kortteli ja etsiä paikka oikealta puolelta kuin ängetä väkisin hankalaan paikkaan vasemmalle, suosittelee Valtonen.