Vielä ei ehkä ole kesärengasaika

Kuivina ja lämpiminä päivinä kesärenkaisiin vaihtaminen on käynyt varmasti jo monen mielessä. Renkaanvaihdon kanssa ei kannata kuitenkaan hätäillä.

Talvirenkaiden käyttöpakko loppui helmikuun lopussa, mutta nastarenkaiden saa käyttää pääsiäisen jälkeiseen maanantaihin eli 24. huhtikuuta saakka. Toki nastarenkaita saa käyttää pidempäänkin, jos keliolosuhteet sitä edellyttävät.

Tienvarsien sulamisvedet valuvat osittain myös tielle. Kun ilma sitten viilenee, sulamisvesien kastelemat tienpinnat jäätyvät todella liukkaiksi. Kun ongelmaan yhdistetään vielä se, että keväällä tiet ovat erityisen huonossa kunnossa ja routaheittoja on paljon, saattaa liukkaus yllättää jopa talvirenkailla ajavan kuljettajan.

– Yllättävää liukkautta voi esiintyä myös päiväsaikaan esimerkiksi ajettaessa aurinkoiselta peltoaukealta metsän varjoon, muistuttaa Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

Suomi on iso maa, ja siinä missä etelässä voi olla kymmenen astetta lämmintä ja tiet sulana, on pohjoisessa vielä täysi talvi. Yleispätevää renkaidenvaihdon ajankohtaa ei siis ole.

– Jos on tarkoitus lähteä lomailemaan pohjoiseen pääsiäisen aikaan, kannattaa renkaidenvaihto tehdä ehdottomasti vasta reissun jälkeen, Vesalainen toteaa.

Talvirengas on surkea kesärengas

Autonkäyttötarpeissakin on eroja. Osalle auto on ehdoton edellytys työmatkan kulkemiseen tai työtehtävien hoitamiseen, mutta joku toinen saattaa tarvita autoa vain vapaa-ajalla. Joidenkin on siis pakko ajaa, oli keli millainen hyvänsä. Toiset saattavat puolestaan hyvinkin valita vaihtoehtoisen kulkutavan, jos ajokeli on huono. Tämä vaikuttaa myös renkaanvaihdon ajankohtaan.

Turhan moni autoilija jättää myös renkaat kokonaan vaihtamatta ja ajaa vanhat nastattomat talvirenkaat loppuun kesällä säästääkseen rahaa. Tällainen säästö on silkkaa typeryyttä, sillä talvirengas on suunniteltu talviolosuhteisiin, ja sen ominaisuudet ovat onnettomat kesäkeleillä.

– Kesärenkaan vedenpoistokyky, jarrutuspito ja muut ominaisuudet ovat kesäkeleillä omaa luokkaansa verrattuna hyväänkin talvirenkaaseen. Talvikäyttöön tarkoitettuja renkaita ei milloinkaan pitäisi käyttää kesärenkaina, Vesalainen painottaa.