Vihreä kortti voi jo olla myös valkoinen ja tulostettu itse

Vakuutusyhtiöt voivat tarjota vihreän kortin sähköisessä muodossa asiakkaan itse tulostettavaksi.

Vihreä kortti on kansainvälinen todistus voimassa olevasta liikennevakuutuksesta. Todistus kannattaa ottaa mukaan, kun suuntaa autolla ulkomaille. Osassa maista kortti on jopa pakollinen, esimerkiksi Venäjälle matkustaessa.

Tähän asti vihreän kortin on saanut omasta vakuutusyhtiöstä tulostettuna vihreälle paperille, josta kortin nimikin tulee. Heinäkuussa astui voimaan muutos, jonka myötä vakuutusyhtiöillä on mahdollisuus tarjota kortti asiakkaalle myös sähköisessä muodossa asiakkaan itse tulostettavaksi pdf-tiedostosta. Suomalaiset vakuutusyhtiöt ottavat itse tulostettavia vihreitä kortteja käyttöön asteittain syksystä 2020 alkaen.

Muutos nopeuttaa kortin saamista, kun korttia ei tarvitse enää noutaa konttorilta tai lähettää postitse. Vaikka vihreä kortti annettaisiin asiakkaalle sähköisessä muodossa, se tulee edelleen tulostaa paperille käyttöä varten. Itse tulostettavat kortit ovat mustavalkoisia ja A4-kokoisia.

– Sähköisesti ladattava ja itse tulostettava kansainvälinen liikennevakuutustodistus on hyvä uudistus ja nopeuttaa kortin saamista asiakkaan kannalta. Toivon, että jossakin vaiheessa todistuksen eli vihreän kortin voisi esittää myös täysin sähköisessä muodossa vaikkapa kännykän ruudulta. Asiasta on kuitenkin sovittava kansainvälisessä yhteistyössä, Liikennevakuutuskeskuksen (LVK) johtaja Janne Jumppanen sanoo tiedotteessa.

Vakuutusyhtiöt päättävät itse tarjoavatko vihreitä kortteja asiakkaalle postitse tai konttorilta valmiina tulosteina vai itse tulostettavina pdf-tiedostoina vai molempina. Yhtiöt voivat päättää myös, ovatko valmiina tulosteena asiakkaalle lähetettävät kortit vihreitä vai valkoisia.

Muutos ei vaikuta nykyisten vihreiden korttien voimassaoloon. Jos oma vihreä kortti on voimassa, sitä voi käyttää myös jatkossa.

Vihreä kortti kannattaa ottaa mukaan, kun matkustaa autolla ulkomaille. Kortti tulee esittää liikennevahingon yhteydessä sekä tarvittaessa rajaviranomaisille. LVK:n verkkosivuilla kerrotaan, missä maissa vihreä kortti on pakollinen ja missä suositeltava.

Lähde: Liikennevakuutuskeskus