Caravan Podcast: Uuteen tieliikennelakiin jäi vielä viilattavaa

SF-Caravan nostaisi yli 750-kiloisten matkailuvaunujen nopeusrajoitusta ja B-kortillisten matkailuautojen painorajaa.

Kesäkuun alussa voimaan astunut uusi tieliikennelaki toi mukanaan paljon hyvää, mutta jätti jälkeensä karavaanareiden kannalta myös kehityskohteita.

– Yli 750-kiloisten jarrullisten perävaunujen nopeusrajoitus olisi voitu nostaa kevytvaunujen tapaan 100 km/h nopeuteen, SF-Caravan ry:n liikenneasiantuntijana vuodesta 2003 toiminut Jiri Kattelus sanoo uusimmassa Caravan Podcastissä.

Liikenneopetusalalla pitkän uran tehnyt ja myös SF-Caravanin liittohallituksessa toimiva Kattelus perustelee muutostoivetta turvallisuudella.

– Mitä vähemmän liikenteessä liikkuu ajoneuvoja eri nopeudella, sitä vähemmän tarvitaan ohituksia ja sitä tasaisempana liikennevirta pysyy, hän sanoo.

Karavaanareilta on tullut asiasta Katteluksen mukaan jonkin verran palautetta. Esimerkiksi Saksassa kärryä saa vetää satasta.

B-kortin painorajaa päivitettävä

Enintään 3,5-tonnisilta matkailuautoilta uusi laki poisti ajoneuvokohtaiset nopeusrajoitukset kokonaan.

– Toivottavasti jokainen kuitenkin muistaa, että mikään pakko ei ole ajaa kovempaa, Kattelus korostaa.

Yli 3,5-tonniset autot taas voi muutoskatsastuttaa ajamaan enintään satasen nopeutta tietyin edellytyksin. Kattelus ei näe tässä ongelmaa nykykalustolla.

– Autoteollisuus on tehnyt kovasti töitä turvallisuuden parantamiseksi. Samalla matkailuautojen keskipaino on noussut yli neljän tonnin, vaikka B-kortin raja kulkee 3,5 tonnissa. Sen painoinen auto on kuitenkin samanlainen ajaa kuin esimerkiksi 4,2-tonninen. Siinä on SF-Caravanin seuraava edunvalvontatehtävä muuttaa lainsäädäntöä, Kattelus sanoo.

Kuuntele uusimmasta Caravan Podcastistä, mitä Kattelus tuumii muuten uudesta tieliikennelaista ja karavaanareiden liikennekäyttäytymisestä yleisesti.

Kaikki Caravan-lehden podcastit löydät täältä ja nyt myös Spotifysta sekä iTunesista.