Lääkkeiden kanssa voi matkustaa melko huolettomasti, kunhan huomioi rajoitukset.
Jokainen maa määrittelee kansallisesti, mitkä aineet luokitellaan lääkeaineiksi. Euroopan talousalueella rajoituksia on vähemmän.
Itsehoitovalmisteena ostettu tuote voidaan siis luokitella esimerkiksi Suomessa reseptilääkkeeksi, jolloin tarvitaan resepti. Rajoituksiin vaikuttaa myös, mistä maasta saapuu.
– Matkailija voi yleensä kuljettaa mukanaan kaikki ne resepti- ja itsehoitolääkkeet, joita matkalla tarvitsee. Matkailijan vastuulla on kuitenkin selvittää mahdolliset rajoitukset, tulliylitarkastaja Anne Pullinen kertoo.
Jos lääkkeitä ostaa matkan aikana, tulee varmistaa, onko ostos reseptivapaa valmiste Suomessa vai tarvitaanko sen tuontiin resepti. Jos tuote on Suomessa reseptilääke, lääkäriltä tulee pyytää potilasohje ja resepti englannin kielellä.
Lääkemääräys hyväksytään Suomessa suomen tai ruotsin kielellä. Muun kielisen lääkemääräyksen sisältö on tarvittaessa selvittävä tullille.
Kun matkailija saapuu Suomeen Eta-alueelta, hän voi tuoda mukanaan omaan käyttöönsä enintään vuoden käyttöä vastaavan määrän reseptilääkkeitä ja itsehoitolääkkeitä. Eta-alueeseen kuuluvat EU-maiden lisäksi Norja, Islanti ja Liechtenstein.
Kun matkailija saapuu Suomeen Eta-alueen ulkopuolelta, hän voi tuoda mukanaan lääkevalmisteita omaan käyttöönsä enintään kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän. Eta-alueen ulkopuolelta ei voi tuoda ei-rekisteröityjä homeopaattisia tai antroposofisia valmisteita. Yllä mainitut rajoitukset koskevat sekä ulkomailta että Suomesta ostettuja lääkkeitä.
– Mukana tulee aina olla reseptit, lääkärin tulostama potilasohje tai yhteenveto resepteistä sekä valmisteen alkuperäispakkaus. Lisäksi on huomioitava, että matkailija voi kuljettaa vain hänelle itselleen määrättyjä lääkkeitä.
Lääkkeen myyntipakkaus apteekin lipukkeineen ja merkintöineen, pakkausseloste sekä mahdollinen läpipainopakkaus nopeuttavat valvontaa ja helpottavat tuotteen tunnistamista. Jos lääke on kolmiolääke, matkalle saatetaan tarvita myös apteekista saatava Schengen-todistus.
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea vastaa Suomessa lääkkeiden luokittelusta. Lääkkeitä koskevat rajoitukset ja määräykset tulee tarkistaa aina Fimeasta.
Tulli valvoo lääkkeiden maahantuontisäännösten noudattamista. Jos maahantuonnin edellytykset eivät täyty, joudutaan valmisteet ottamaan haltuun. Pahimmillaan matkailija voi syyllistyä lääkerikokseen.
Lähde: Tulli