Menovinkki: Kivisiä retkikohteita Turussa

Ken kiviä rakastaa, hän näille maille askeltakoon. Kolme ikiaikaista koko perheelle sopivaa hieman piilossa olevaa erikoista luontokohdetta löytyvät vain muutaman kilometrin päässä toisistaan Turun lentoaseman läheisyydestä. Itse käytimme Google mapsia kohteiden paikantamiseen.

Nunnavuoren pirunpelto

Yli 63 metrin korkeudelle merenpinnasta kohoavan Nunnavuoren päällä sijaitseva pirunpelto on kiehtova vierailukohde. Se on ollut olemassa jo 7500 vuotta ja on suurin Turun kivimeristä.

Tarinoiden mukaan piru tai jättiläinen eli nunna on viskonut kivet 50 x 100 neliömetrin mereksi. ”Nunna” merkitsee jättiläistä lounaismurteessa. Tämä jääkauden loppupuolen muinaisranta, josta aallot ovat vieneet pois mullan ja hioneet kivet sileiksi, on suojeltu kohde.

Alueelta löytyy myös tasaista silokalliota. Tässäpä oiva paikka eväsretkelle. Korkeimmalta kohdalta puiden latvojen välistä pilkistää muiden muassa Turun Tuomiokirkon torni.

Paikoitustilaa löytyy Runosmäestä Signalistinkadun varrella olevan koirapuiston parkkipaikalta. Opasteissa lukee Pirunpelto ja Kuntorata.

Metsäistä aluetta kiertää parin kilometrin pituinen kuntorata, jonka sisäpuolelle jäävät sekä pirunpelto että näköalapaikka. 1,7 kilometrin pituinen kuntorata kannattaa myös kiertää. Reitin varrelta löytyy hauskoja opasteita siitä, miten voit kävellä kuin pingviini tai kilpikonna.

Pallivahankivi

Pieni pala muinaisuutta löytyy myös Pallivahan koulun takaa. Ikiaikaisten tarinoiden mukaan Nunnavuorella asuneet jättiläiset heittivät aikoinaan Pallivahankiven nykyiselle paikalleen. Komea siirtolohkare on noin 10 metriä korkea.

Pallivaha nimen alkuosa viittaa kiven muotoon ja tulee ”palloa” merkitsevästä sanasta palli. Vaha taas tarkoittaa lounaismurteessa isoa kiveä tai rajakiveä.

Isommallekin autolle löytyy parkkipaikka Paltankadun varresta tai Pallivahan koulun pihalta, jossa saa jo ensisilmäyksen kiviseen maastoon. Matkaa koululta Pallivahanmäen läpi polkua pitkin kivelle kertyy noin 300 metriä.

Kärsämäen pirunpesä

Noin 15 metriä korkea haljennut siirtolohkare on vaikuttava näky karussa kivikkoisessa ympäristössään.

Tähänkin kiehtovaan siirtolohkareista koostuvaan paikkaan liittyy oma saagansa. Tarinan mukaan kiven sisällä asui piruja, joita jumala päätti rangaista. Näin ollen hän määräsi ukkosen halkaisemaan kiven.

Suurten kivien väleistä ja koloista on hauska puikkelehtia. Paikka on lapsillekin elämys.

Kookkaammillekin autoille sekä yhdistelmille parkkipaikkana toimii Aerotien varsi. Tieltä kivikkoon on matkaa vain 100 metriä.

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *