Suomi on pitkä maa: Esittelyssä maan pohjoisin ja eteläisin leirintäalue

Suomen pohjoisimmasta kohdasta Nuorgamista kertyy autolla matkaa Hankoniemen eteläkärkeen Tulliniemeen yli 1 400 kilometriä.

Päälaelta löytyy sekä Suomen että koko Euroopan Unionin pohjoisin leirintäalue.

Tarinan mukaan tämä matka on vedonlyönnin seurauksena ajettu joskus 60-luvulla vuorokaudessa edestakaisin!

Yli tuhannen kilometrin välimatka etelän ja pohjoisen välillä tuntuu sääolosuhteissa. Nuorgamin keskilämpötila nousee kesällä vain hieman kymmenen yläpuolelle. Yöpakkasiakin saattaa esiintyä. Keskitalvella voi lämpömittari laskea lähelle neljääkymmentä miinusastetta ja keskilämpötilakin on viitisentoista pakkasella. Lunta sataa ”normaalitalvena” reilusti toista metriä.

Tulliniemeä etelämmäksi ei Suomessa jalkapelillä pääse.

Hangon keskilämpötila on kymmenisen astetta Nuorgamia korkeampi. Meri viilentää kesää eli eteläisin kärki ei ole Suomen lämpimin. Toisaalta meri myös varastoi lämpöä talveksi, joka onkin toisinaan niin leuto että tammikuussa keskilämpötila voi pysytellä plussan puolella eikä merikään jäädy. Siksi Hanko onkin niin suosittu satamakaupunki. Niemi pullistelee monenlaista maahantuotavaa, näkyvimpänä henkilöautot.

Tulliniemeen tullaan myös pohjoisesta linnuntietä. Pohjoisesta tulevat muuttolinnut kulkevat mielellään Hangon kautta, koska Suomenlahden ylitys on tältä kohtaa lyhin.

Äärimmäiset leirintäalueet pohjoisessa

Toiseksi pohjoisin alue muutaman kilometrin päässä lakipisteeltä on uudehko Nivajoen Camping.

Parin kilometrin päässä Suomen päälaesta löytyy Suomen pohjoisin lomakylä Nuorgamin Lomakeskus. Alue on auki vain kesäaikaan, kesäkuun alusta syyskuun loppuun. Sääolosuhteet talvella olisivat liian ankarat turisteille. Lomakeskuksessa on uudistettu huoltorakennus keittiöineen sekä rantasauna Tenon rannassa. Ravintolassa on A-oikeudet.

Toinen leiriytymispaikka löytyy kymmenisen kilometriä lännempää. Nivajoen Camping (8.6.-20.9.) on uudehko caravan-alue, myöskin Tenojoen varrella. Myös Nivajoella pääsee saunaan.

Kuuluisa kalastuspaikka Tenon Alaköngäs löytyy pari kilometriä alajuoksulle päin. Sinne voi ajella jokea seurailevaa kapeaa museotietä myöden (ja toivoa, ettei ole vastaantulijoita).

Aurinkoinen Hopeahiekka

Suomen mantereen eteläisin leirintäalue on Hangon Silversand.

Hangon Leirintäalue Silversand on toiminnassa läpi vuoden. Alue ollut kauan toiminnassa ja uusiutuu nyt pikkuhiljaa. Ison saunan yhteyteen lisättiin kylpytynnyri, ja talvivessojen ensimmäinen vaihe on valmistunut. Muuta uutta ovat esimerkiksi karaokelaitteet ja lasten köysirata.

Merkittyjä matkailuajoneuvopaikkoja on reilusti toista sataa, joista osa heti hiekkarannan vieressä. Lisäksi karvan verran kauempana rannasta löytyy sähköttömiä paikkoja toinen mokoma. Hinnoittelu menee sen mukaan, kuinka lähelle rantaa majoittuu.

Hiekkarantaa leirintäalueen kohdalla on noin 400 metriä. Vastaanottorakennuksessa toimii kahvila.