Matkailuvaunujen kysyntä kasvaa

Matkailuajoneuvokaupan kesäkuun ensirekisteröinnit eivät yltäneet viime vuoden tasolle.

Matkailuajoneuvotuojat ry:n tilastojen mukaan matkailuajoneuvokaupassa oli laskua runsas 4 prosenttia viime vuoden kesäkuuhun verrattuna. Uusia ajoneuvoja rekisteröitiin yhteensä 306 kappaletta, joka on 13 kappaletta vähemmän kuin viime vuonna.

Tammi-kesäkuun kokonaismyynti oli 1 335 kappaletta, joka on kuitenkin 9 prosenttia enemmän kuin viime vuoden vastaavana ajankohtana.

Tehdasvalmisteisia matkailuautoja ensirekisteröitiin toukokuussa ennätyksellinen määrä. Se näkyi kesäkuun myynnissä: rekisteriin meni 171 kappaletta uusia autoja eli 28 kappaletta (-14 prosenttia) vähemmän kuin vastaavana ajankohtana vuonna 2018.

Tammi-kesäkuun kokonaismyynti oli 895 kappaletta, joka on 11 prosenttia enemmän kuin viime vuoden vastaavana ajankohtana.

Slovenialainen Adria palasi ykköspaikalle. Saksalainen Sunlight on toiseksi eniten myyty ja saksalainen Carado kolmanneksi eniten myyty matkailuauto.

Tehdasvalmisteisten retkeilyautojen osuus ensirekisteröidyistä tehdasvalmisteisista matkailuautoista oli 28 prosenttia.

Vaunut käyvät kaupaksi

Matkailuvaunuja merkittiin rekisteriin kesäkuussa 135 kappaletta, joka on 15 kappaletta enemmän kuin viime vuoden kesäkuussa.

Tammi-kesäkuun kokonaismyynti on 440 kappaletta, joka on 7 kappaletta (5,3 prosenttia) enemmän kuin vuoden 2018 vastaavana ajankohtana.

Markkinajohtaja on Hobby, toisena on Adria ja kolmantena Kabe.

Ruotsin myyntitilasto on hämäävä

Kesäkuussa Ruotsissa rekisteröitiin 549 matkailuautoa, viime vuoden kesäkuussa 3 338 kappaletta. Tämän vuoden alkupuoliskolla rekisteröitiin yhteensä 2 296 matkailuautoa, kun viime vuoden lukema oli peräti 6 380 kappaletta.

Hurjat erot tilastoissa eivät kerro koko totuutta. Hämmentävää eroa tilastossa selittää pitkälti viime vuonna Ruotsissa tehty muutos verotuksessa. Se johti siihen, että matkailuautoja ensirekisteröitiin urakalla, mutta todellinen myynti oli sitten jotain muuta.

Kesäkuussa 2019 Ruotsissa rekisteröitiin 458 matkailuvaunua, mikä on samaa tasoa kuin viime vuoden kesäkuussa. Tämän vuoden ensimmäisten 6 kuukauden rekisteröinti yhteensä laski kuitenkin lähes 3 prosenttia.

Tämän vuoden ensimmäisellä vuosipuoliskolla matkailuvaunuja ensirekisteröitiin Ruotsissa 1 962 kappaletta, kun vastaavana aikana viime vuonna määrä oli 2 095.

Lähteet: Matkailuajoneuvotuojat ry, Husvagnsbranschens Riksförbund