Rekisteröintiluvut ihmetyttävät – mitä kummaa tapahtuu matkailuautomarkkinoilla?

Matkailuautojen rekisteröintiluvut eivät korreloi henkilöautojen kanssa maakunnittain.

Uusien matkailuautojen ensirekisteröintiluvut ovat hämmentäviä. Joissakin maakunnissa uusia matkailuautoja on tämän vuoden tammi-huhtikuussa kaksin- tai kolminkertainen määrä edellisvuoteen verrattuna. Samanlaista ilmiötä ei kuitenkaan esiinny tavallisten henkilöautojen markkinoilla. Mitä kummaa on tapahtumassa?

Ei tunnu uskottavalta, että jollakin alueella uusia matkailuautoja myytäisiin huikeasti kasvava määrä tavallisiin henkilöautoihin verrattuna. Kun uusien henkilöautojen markkinoita katsoo kuntakohtaisesti (erityisesti tavallisten henkilöautojen osalta), selviää, että niistä 14 prosenttia on rekisteröity Helsinkiin. Matkailuautojen rekisteröinneistä Helsingin osuus on vain vajaa kolme prosenttia!

Haltija voi tarkoittaa joko yksityishenkilöä tai yhteisöä – siis esimerkiksi yrityksiä, valtiota tai kuntia. Henkilöautoista merkittävä osuus rekisteröidään Helsingissä, Kun yritykset ovat autojen omistajina tai haltijoina, muuallekin Suomeen menevät autot rekisteröidään usein yrityksen päätoimipaikkaan, siis Helsinkiin.

Päästönormit pakottavat rekisteröimään

Matkailuautomarkkinoita yhteisöjen nimiin tapahtuva rekisteröiminen sekoittaa paljon vähemmän. Sitä esiintyy tavanomaista enemmän vain erityistilanteissa. Sellainen voi syntyä esimerkiksi EU-päästönormien muutoksen seurauksena. Silloin myymättömiä autoja pistetään rekisteriin juuri ennen kuin niiden myyminen uutena autona tulee päästönormin muutoksen vuoksi mahdottomaksi. Muutos ei estä autojen myymistä käytettynä.

Jonkin alueen merkittävä osuuden muutos tuskin selittyy päästönormien muutoksella – ellei joku yritys ole hankkinut tällaisia autoja merkittävää määrää ja pysty nopeasti käyttämään tällaisia autoja liiketoiminnassaan. Vuokraamokäyttö voisi olla tällainen ratkaisu.

Toinen mahdollisuus on yrityskauppojen vuoksi tapahtuvat autojen rekisteröintimuutokset, jollaisista myös Caravan-lehti on uutisoinut.