Kotitoimisto matkailuajoneuvossa

Sunlight kehittelee hybridityön mahdollistavaa matkailuautojen etätyöpistettä.

Erwin Hymer -konserniin kuuluva Sunlight on tarttunut ”uusi työ” -teemaan ja luonut ”Kotitoimisto pyörien päällä” -ratkaisun.

Valitseva koronaviruspandemia on johtanut perinteisten työskentelymallien ja -tapojen murrokseen. Digitalisaation eteneminen, irrottautuminen vakiintuneista rakenteista sekä uusi käsityksemme liikkuvuudesta mahdollistavat paikasta riippumattoman työn. Tulevaisuudessa onkin luotava vaihtoehtoisia tapoja järjestää työympäristöjä joustavasti.

Sunlightin ”Home Office on Wheels” -konseptissa matkailuauton peruspöydän päälle on kiinnitetty avattava ”toimistolaatikko”, joka sisältää muun muassa näytön, työvalon, sähköliitäntöjä ja säilytystiloja. Verkkovirta joudutaan vielä toistaiseksi vetämään jatkojohdolla.

Kansainvälisten tutkimusten mukaan moni nykyisistä ainakin osa-aikaisesti kotitoimistossaan työskentelevistä toivoisi hybridimallin eli vuorottelun työpaikan ja kotitoimiston välillä olevan itselleen mahdollista myös tulevaisuudessa.

– Kysyimme itseltämme, mitä tapahtuu, kun uudesta työstä tulee uusi normaali. Haluamme olla mukana luomassa tulevaisuutta, emmekä näe enää itseämme vain matkailuautojen valmistajana, vaan progressiivisten liikkumisratkaisujen tarjoajana, kertoo Sunlightin toimitusjohtaja Stephan Brutscher.

29-vuotias mediasuunnittelija Fabian Schweikert sattui hakeutumaan sopivasti Sunlightille osana kansainvälisen markkinoinnin opintojaan, joita hän suorittaa ammattikorkeakoulussa Alankomaissa. Schweikert halusi toteuttaa Uusi työ -projektin kandidaatin tutkintoon liittyvän harjoittelujaksonsa aikana ja tarkasteli opinnäytetyössään sitä, millaista potentiaalia sijainnista riippumattomassa työssä piilee – etenkin matkailuautosta käsin tehtävässä etätyössä.

Yhdessä Sunlightin omien suunnittelijoiden kanssa Fabian kehitti Uusi työ -ratkaisun: loma-autosta tulee liikkuva kotitoimisto. Avattava monitoimipöytä on varustettu ylimääräisellä näytöllä, ja se tarjoaa latausvaihtoehtoja älypuhelimille ja muille laitteille sekä mukautuvaa säilytystilaa. Sunlight tutkii Kotitoimisto pyörien päällä -ratkaisun toteutusta, joka voisi olla tulevaisuudessa saatavana moduulipakettina valmistajan retkeily- ja matkailuautoihin.

Suljettuna työpiste on normaali sohvapöytä sillä erotuksella, että ilman korkeussäädettävää jalkaa oleva pöytä on istujan kannalta turhan korkea – ja jos jalan korkeutta pystyy säätämään, vaarana on sohvan ja pöydän alapinnan välin kutistuminen liian pieneksi.

Schweikert on asiasta innoissaan:

– Puhuttelemme konseptillamme monenlaisia ammattiryhmiä: luonnollisesti kaikkia heitä, jotka voivat työskennellä etänä ja määritellä työskentelypaikkansa vapaasti, ja toisaalta myös liikkuvia eli ”kentällä” työskenteleviä henkilöitä, kuten myyjiä, geologian tai biologian alan tutkijoita tai vaikkapa rakennuspäälliköitä ja arkkitehtejä.

Kuvat Pekka Virtanen