SF-Caravan ry:n verkossa jäsenilleen järjestämien ilmaisten koulutusten määrä on ollut korona-aikana kovassa kasvussa. Webinaarit on otettu hyvin vastaan, ja koulutuksissa on ollut keskimäärin noin 40 osallistujaa.
Toukokuusta alkaen verkkokoulutusten tarjonta hiljenee nykyisestä kovasta tahdista, mutta vielä tarjolla on hyvää asiaa perehdyttäväksi kotitietokoneelta.
Esimerkiksi keskiviikkona 7.4.2021 kello 18–20 parannetaan omalta osalta liikenneturvallisuutta katsastus- ja ajotaitoillassa. Ajotaitoharjoittelusta luennoi SF-Caravan ry:n asiantuntija Lauri Nieminen vuosikymmenien kokemuksella.
– Ensimmäiset matkailuvaunujen ajotaitomerkit ajettiin jo 50 vuotta sitten, ja 1 000 merkin raja meni rikki vuonna 1980. Vuonna 2004 tulivat myös matkailuautot mukaan, Nieminen taustoittaa.
Karavaanareiden ajoharjoittelutapahtumien suosio on säilynyt, ja jos kaikki menee hyvin, samalla niissä voi halutessaan suorittaa myös ajotaitomerkin. Tänä vuonna toivon mukaan saavutetaan 10 000 merkin rajapyykki – tällä hetkellä suorituksia kun on jo 9 997 eli vain kolmea vailla.
– Radalla on muun muassa pujottelua, jonka aika harva ajaa kerralla läpi ihan kylmiltään, peruuttamista suoraan 10 metriä sekä paikoitusta taskuparkkiin. Kaikki ovat sellaisia asioita, että ne tulevat eteen tuolla liikenteessä. Jo vuosia sitten rataa mietittäessä ajateltiin, että kun nämä tietyt asiat hallitsee, pärjää monessa muussakin, Lauri Nieminen sanoo.
Nieminen pitää haasteena sitä, että monesti he, jotka eniten tarvitsisivat ajotaitoharjoittelua, juuri heitä on vaikea saada mukaan koulutustapahtumiin. Tulevassa webinaarissa kerrotaan, miten pääsee mukaan, ja miten yhdistykset voivat järjestää omatoimisesti ajotaitokoulutusta.
Lauri Nieminen muistuttaa, että mikä yhdistys hyvänsä ajotaitokoulutusta missä päin Suomea järjestääkin, käytäntö on se, että kaikkien muidenkin yhdistysten jäsenet ovat sinne tervetulleita.
Webinaarin toisessa osassa SF-Caravanin asiantuntija Pauli Heino perehdyttää ajoneuvojen ja ajoneuvoyhdistelmien katsastukseen – miksi katsastusta tarvitaan ja milloin se pitäisi suorittaa.
– Moni saattaa nykyään ajatella, että kun autossa on kaikenlaista itsediagnostiikkaa tutkimassa vikoja, eikö se riittäisi, että katsoo siitä. On kuitenkin paljon asioita, joista diagnostiikka ei näytä mitään.
Epäselvyyttä tuntuu olevan hieman myös autojen ja vaunujen katsastusväleistä, vaikka se selviää usein jo katsomalla muun muassa edellisestä katsastustodistuksesta.
Pauli Heino muistuttaa autoilijan voivan vaikuttaa paljonkin katsastuksen ajankohtaan.
– Ei ole varsinaista katsastusaikaa, on vaan se väli, joka lähtee heti liikkumaan siitä, kun olet katsastanut. Sen jälkeen sinulla on vapaa katsastusaika siihen asti, kunnes on se viimeinen eräpäivä. Mutta uuden ajan määräytymisessä eri ikäisillä autoilla ja vaunuilla on omat laskentakaavansa.
Luennolla käsitellään myös muun muassa ajoaikaa hylkäyksen jälkeen sekä liikennekäytöstä poistetun auton viemistä katsastukseen.
Heino vinkkaa huomioimaan ja varmistamaan sen, että jos katsastuksen varaa netin kautta tai menee suoraan katsastukseen ilman ajanvarausta, osassa vastassa olevista katsastusasemista hallin ovien koko voi olla nykyään mitoiltaan sellainenkin, että matkailuauto tai -vaunu ei mahdu juuri kyseiselle asemalle.
Ilmoittautuminen Teamsilla järjestettävään webinaariin tiistaihin 6.4.2021 mennessä osoitteessa www.karavaanarit.fi/ajotaitoilta. Ilmoittautuneille lähetetään osallistumislinkki ilmoitettuun sähköpostiosoitteeseen toteutuspäivän aikana.