Karavaanarien palvelut paranevat: BestPoint-huoltopisteautomaattien määrä kovassa kasvussa

Karavaanarien palvelut ovat yleisesti ottaen Suomessa huonolla mallilla. Kunnat, huoltoasemat, isot autotarvikeliikkeet ja jopa leirintäalueet voisivat kohentaa tilannetta helposti hankkimalla karavaaniasiakkaidensa käyttöön kompaktin BestPoint-huoltopisteautomaatin. Näiden peltikaappien määrän uskotaan nousevan vuoden aikana nykyisestä muutamasta jopa sataan.

Matkaparkkikonseptistaan tutun BestPark Oy:n kehittämä BestPoint on ulkonäöltään samanlainen peltikaappi, kuin mitä ovat huoltoasemien paineilma- ja pesuvesikaapit. Huoltopisteautomaatti sisältää kemiallisen wc:n ja harmaanveden tyhjennyksen sekä raikkaan veden täytön.

– Teimme syksyllä vahvan päätöksen, että halutaan ratkaista tämän asian. Ajatus syntyi omakohtaisesta kokemuksesta Hämeenlinnassa, kun en löytynyt myöhään illalla paikkaa, missä olisin voinut tyhjentää täyteen tulleen kemssan. Paikallinen ABC tai mikään muukaan huoltoasema ei tarjonnut tätä mahdollisuutta. ABC:llä kerrottiin, että siellä on käynyt varmaan tuhansia [karavaanareita] kysymässä tätä palvelua. Silloin aloin miettiä, että miten me voitaisiin laittaa pakettiin kaikki karavanharrastuksen peruspalvelut, kertoo BestPointin ”isäksi” tunnustautuva BestPark Oy:n liiketoimintajohtaja Matti Korkiakoski.

BestPointin ideana on se, että huoltokaapin käyttö ei ole sidoksissa vuorokauden- tai vuodenaikaan, sillä kaapit tulevat olemaan eristettyjä – kuvissa olevassa kaapissa eristystä ei vielä ole.

Myös BestPark Easyn tueksi

Karavaanareiden huoltopisteautomaatin asentaminen edellyttää vain vesi-, viemäri- ja sähköverkkoa. Tällaisia paikkoja ovat huoltoasemien lisäksi esimerkiksi matkaparkit, kauppakeskukset, hotellit, pienvenesatamat ja ravintolat, joiden palveluita karavaanarit muutenkin käyttävät.

BestPoint on käytössä Suomessa nyt neljässä paikassa, eli Loviisan Neste-huoltoasemalla, Kontiolahdessa Paiholan BestParkissa, Merimaskun BestParkissa ja Pirkkalan BestCaravanin pihassa. Matti Korkiakosken mukaan BestPoint-kauppoja on lisäksi tehty toistakymmentä.

Auton alle sijoitettavassa kemiallisen wc:n tyhjennysastiassa on seitsemän metriä pitkä letku. Harmaavesisäiliö ja myös kemssa on mahdollista tyhjentää myös kaapissa olevaan kiinteään kaatoaltaaseen. Kaikki likavedet ohjataan kunnalliseen viemäriverkkoon. Raikasvesiletkulla on mittaa 15 metriä.

– Tavoitteenamme on saada seuraavan vuoden sisällä Suomeen sata BestPointia. Tässä on taustalla nimenomaan se, että [karavaanareille] saataisiin semmoinen vakioitu tapa, että kaikki tietävät, että kemiallisen wc:n ja harmaavesien tyhjentäminen on helppoa ja tehtävissä milloin tahansa ilman, että [tätä palvelua] tarvitsee etsiä.

– BestPoint-pisteiden avulla pystytään toteuttamaan kevyempiä matkaparkkeja kriittisiin keskustapisteisiin. Yksi syy BestPointin rakentamiseen on se, että sen avulla saadaan [karavaanarien] peruspalvelut ja vaikka viiden ruudun matkaparkki mahdollisimman lähellä kaupunkia, kertoo Matti Korkiakoski ja viittaa uuteen BestPark Easy -konseptiin.

Suomessa suunniteltu ja tehty

– Kun asiakas käyttää BestPointia, niin suurimman osan [käyttömaksusta] saa yrittäjä. Me markkinoidaan tätä, otetaan maksut vastaan ja tilitetään ne yrittäjälle, ja otetaan pieni osa [tuloista]. Rahat kulkevat BestParkin kautta, ja käyttömaksu hoituu samaan tapaan kuin BestParkissa, eli joko pankkikortilla, mobilepaylla tai verkkopankkitunnuksilla. Kehitteillä on sekä kameravalvonta että maksukorttipäätä kaapin kylkeen.

Kaapin hintaluokka on 25 000 euroa, ja käyttömaksu liikkuu viiden euron tuntumassa. Helposti puhtaana pidettävän kaapin tekninen käyttöikä on minimissään kymmenen vuotta. Suositus on, että kaapille tehdään tekninen tarkistus pari kertaa vuodessa.

– Kaapin käyttöhinta tulee varmasti vaihtelemaan paikkakohtaisesti. Täällä etelässä käyttö on ympärivuotisempaa, joten hinta tulee olemaan todennäköisesti vähän matalampi kuin Lapissa, missä [kaapin edellyttämän] infran tekeminen on kalliimpaa. Pyrimmekin antamaan yrittäjille vapauden hinnoitella käyttö niin, että hänellä on myös taloudellinen kannustin. On selvää, että BestPoint ei ole kenellekään yksistään mikään bisnes eikä ole tarkoitus tehdä semmoista liiketoimintaa, että joku yksistään tällä pystyisi työllistymään.

BestPoint on paitsi suomalainen innovaatio, huoltopisteautomaatit myös rakennetaan Suomessa. BestPointeissa on BestParkin käyttämä väriyhdistelmä, mutta väritys voidaan tehdä myös yrityksen haluamalla tavalla.

Matti Korkiakoski on tunnustanut BestPointin ”isyyden”.

Keskustelu

  1. Hannu Sailavuo

    UPEA järjestelmä, näitä tosiaan kaivataan. Toivomuksena olisi saada pikaisesti järjestelmä pohjoisen hiihtokeskuksiin esi: Leville, Ylläkselle ja Rukalle.

    Kommentoitu 0 kertaa

Kommentointi on suljettu.