Auton ja tien museo Mobiliassa Kangasalla 22.3.2024 avautuneessa näyttelyssä matkataan nostalgisissa tunnelmissa vapaa-ajanmatkoilla.
20.12.2024 asti jatkuvassa vaihtuvassa näyttelyssä on mukana erilaisia tapoja matkustaa maanteillä vapaa-ajan merkeissä – linja-autolla, polku- ja moottoripyörällä, liftaamalla, henkilöautolla ja matkailuajoneuvolla.
1800- ja 1900-luvun alun harvoille tietä pitkin reissanneille vapaa-ajan matkailijoille tarjolla oli lähinnä hevoskärrykyytejä. Tai sitten turvauduttiin polkupyörään.
1920–1930-luvuilla automatkailua edistivät jo autoilijoiden järjestöt. Matkoja tehtiin tuolloin Petsamoon asti.
Tavalliset suomalaiset pääsivät osalliseksi vapaa-ajanmatkailusta 1960–1970-luvuilla lomien lisääntyessä ja elintason noustessa. Leirintäaluematkailu yleistyi 1960-luvulla, ja sitä vauhditti osaltaan myös autojen määrän kasvu.
– Ehdottoman nostalginen tunnelma näyttelyssä tulee leirintäalueen luona. Kattoteltta ja peräkärryteltta kertovat tarinaa perussoputelttaa erikoisemmista leiriytymisvaihtoehdoista. Myös runsas valikoima aikakauden ajoneuvoja tuo hymyn huulille, kertoo tiedotteessa näyttelyn käsikirjoittanut amanuenssi Kirsti Lehtomäki.
Telttojen lisäksi näyttelyssä on esillä myös matkailuvaunuja ja -autoja. Vanhin makuuvaunu on 1950-luvulta, ja aivan uutta kalustoa on Matkailuajoneuvotuojien osastolla.
Linja-autolla matkustamista näyttelyssä edustaa postilinja-auto 1960-luvulta. Matkanteko oli niillä hidasta ja reitit pitkiä, mutta samalla maaseutu ja pikkukylät tulivat tutuiksi. Näihin 1960-luvun Suomen matkailutunnelmiin pääsee näyttelyssä tutustumaan myös filmien avulla.
– Henkilökohtaisesti yksi suosikkini näyttelyssä ovat matkalta muistoksi ostetut matkamuistoviirit. Ne ja jossain määrin tien päältä lähetetyt postikortitkin ovat muuttuneet nostalgiaa tihkuviksi muistoiksi menneiltä ajoilta, Kirsti Lehtomäki sanoo.
Lähde: Mobilia. Kuvat: Tommi Aromaa
Keskustelu