Helsingissä sijaitsevan Rastilan leirintäalueen lähistöllä on tarjolla monenlaisia aktiviteetteja

Suurin osa Rastilan kävijöistä ajelee metrolla katselemaan Helsingin nähtävyyksiä. Urbaaniin ympäristöön tutustumisen lisäksi lähellä voi kokea hienoja luontoelämyksiä.

Rastila Camping Helsingissä käy vuosittain yli 100 000 matkustajaa. Helsingin kaupungin ylläpitämä alue on avoinna ympäri vuoden ja erittäin suosittu. Vuonna 2017 se valittiin Vuoden caravan-alueeksi.

Suurin osa Rastilan kävijöistä ajelee metrolla katselemaan Helsingin nähtävyyksiä. Metro lähtee alueen portin pielestä. Joskus kuitenkin kannattaa tutustua merellisen kauniiseen ja puistojen täplittämään Vuosaareen joko jalan tai pyöräillen.

Vuosaaren polut kutsuvat Fatbike-seikkailijaa. Kuva: Natura Viva.

Vuosaari-Seura on ansiokkaasti luonut mukavia kaupunkipolkuja, jotka kiertelevät puistoja, kujia ja nähtävyyksiä Rastilasta Meri-Rastilaan ja aina Vuosaaren satama-alueen reunoille saakka.

Nämä kuusi reittiä on jaettu noin viiden kilometrin pituisiin lenkkeihin. 32 kilometrin matkalla on reitin varrelle kerättynä 154 kohdetta, jotka esittelevät seudun historiaa sekä nykypäivää, luontoa ja kulttuuria.

Tiesitkö, että Vuosaaressa sijaitsee tulivuori sekä lohikäärmeleikkipuisto?

Reittikartat ja kohteiden tiedot löytyvät Vuosaari-Seuran nettisivuilta.

Vuosaari.fi/kotikaupunkipolut

Vesille meloen tai soutaen

Meri-Rastilasta pääsee mukavasti vesille vuokraamalla kajakin, kanootin, soutuveneen tai vaikkapa trendikkään SUP-laudan. Maakravuille on tarjolla leveärenkaisia fatbikeja myös omatoimivuokrauksella. Vaihtoehtoisesti voi osallistua myös opastetulle retkelle niin kesä- kuin talvikaudellakin.

Melontaretken riemua. Kuva: Natura Viva.

Melontakeskus Natura-Viva on auki toukokuun alusta syyskuun loppuun. Vuokrauksen lisäksi yritys tarjoaa melontakursseja ja -retkiä. Cafe Naturasta on mukava napata retkelle mukaan täytetty sämpylä tai salaattiannos raikkaan smoothien kera. Pullakahvit voi nauttia myös kahvilan terassilla samalla merimaisemia ihastellen.

Naturaviva.fi

Upea Aurinkolahti ja Uutelan kanava

Aurinkolahti on upea rantabulevardi, ja sen matala 700 metrin pituinen hiekkaranta tarjoaa tilaa niin auringonpalvojille kuin perheen pienimmillekin.

Jos omat eväät jäivät kotiin, ei hätää, sillä rannan läheisyydessä on useita kahviloita ja ruokaravintoloita. Kuuluisin lienee ympäri vuoden auki oleva idyllinen vanhassa kalastajamökissä toimiva kahvila Kampela, jonka terassilta on mukava ihailla vaikka pienvenesataman aluksia.

Modernia kaupunkisuunnittelua edustava Uutelan kanava on 700 metrin pituinen, ja sen ylittää neljä kävelysiltaa. Yksi silloista on nimetty alla ryöppyävän vesiputouksen sumun vuoksi Sumujen sillaksi.

Sillan alla voi käydä kurkistamassa, miltä näyttää vesiputouksen takana. Kanavan toisesta päästä löytyy pisaran mallinen, lapsia houkutteleva kahluuallas suihkulähteineen. Kanavan varteen tai viereiseen Kauniinilman puistoon kelpaa tulla vaikka piknikille, sillä houkuttelevia penkkejä, nurmikkoa ja kallioisia istumapaikkoja löytyy runsaasti.

Uutelan luontopolku on jaettu kahteen osaan. Näistä 2,5 kilometriä pitkä polku kulkee nimellä ”Metsä- ja laidunmaisemia”, ja toinen, kilometriä lyhempi polku esittelee ”Kluuvijärviä ja rantaniittyjä”. Kummankin polun varressa on useita opastauluja, jotka sisältävät koko perheelle sopivia Uutelan luontoon liittyviä tehtäviä.

Vihreatsylit.fi

Merimatka vesibussilla

Kesäkuukausina on mahdollisuus nauttia merellisestä ympäristöstä risteilemällä Vuosaaresta Aurinkolahden venesatamasta Helsingin Hakaniemen laituriin tai päinvastoin. Yhdensuuntainen matka kestää vähän alle kaksi tuntia ja maksaa 11 euroa aikuisilta, mutta 4–12-vuotiaat pääsevät puoleen hintaan.

Laivalla myydään pientä makeaa ja suolaista purtavaa sekä virvokkeita. Laiva poikkeaa matkalla seitsemässä satamassa, joista suurin osa on saaria. Reitti kulkee myös mielenkiintoisen, 1874 valmistuneen Degerön 120 metriä pitkän kanavan läpi.

Rastilan leirialueelta pyöräilee Suomen saaristokuljetuksen vesibussilaiturille alle 10 minuutissa. Toinen vaihtoehto on ajaa metrolla yksi pysäkinväli Rastilasta Vuosaareen. Käveltävää Vuosaaren metroasemalta rantaan tulee kilometrin verran. Paikalle kannattaa saapua ajoissa, sillä aurinkoiset päivät houkuttelevat ihmiset merelle.

Suomensaaristokuljetus.fi

Golfia kesällä ja talvella

Vuosaaresta läheltä satama-aluetta löytyy 18-reikäinen Vuosaari Golfin avara golfkenttä, jonka ominaispiirteitä ovat syvät bunkkerit ja väyliä erottavat heinää kasvavat kummut. Kentän klubitalolla voi käydä syömässä lounasta merimaisemia ihaillen, vaikka pelaaminen ei kiinnostaisikaan.

Golfkentän kupeessa sijaitseva Planmeca Golf Areena on talviharjoitteluun tarkoitettu Suomen suurin täyden palvelun golfkeskus. Hallissa on liki 4 000 neliötä harjoittelutilaa ja reilun 700 neliön suuruinen lähipelialue. Lyöntipaikkoja on 33, ja suurilla lähipelialueilla voi harjoitella lähes ulkoviheriöiden tapaan.

Vuosaari Golfin upealta kentältä voi pelaamisen ohessa ihailla merimaisemia. Kuva: Vuosaari Golf.

Vuosaarigolf.fi

Planmecaareena.golf

Myvuosaari.fi

Teksti: Kata Jurvanen

Juttu on julkaistu uusimmassa Caravan-lehdessä 4/2019. SF-Caravanin jäsenet saavat lehden ilmaiseksi, mutta sen voi ostaa myös irtonumerona Lehtipisteestä tai Lehtiluukku.fi-palvelusta.