Leirintäalueilla juhlitaan juhannusta lystikkäissä tunnelmissa – kokot taitavat kuitenkin jäädä polttamatta

Juhannuskokon polttaminen on ollut suomalaisilla leirintäalueilla tavanomainen ohjelmanumero lipun noston ja laskun ohella. Tänä vuonna pienemmätkin risukasat jäänevät kuitenkin sytyttämättä voimassa olevien metsäpalovaroitusten vuoksi.

Osalla alueista pettymys ei välttämättä ole suuri, sillä esimerkiksi Lestijärvellä sijaitsevassa Kuturannassa kokko ei kuulunut edes alkuperäisiin suunnitelmiin.

– Meillä se meillä palaa juhannuksen sijasta yleensä pääsiäisenä, kun noitia hätistellään, kertoo SF-Caravan Keski-Pohjanmaa ry:n puheenjohtaja Olavi Vapola.

Kuturannassa juhannuksen ohjelma noudattelee pitkälti perinteistä kaavaa. Siihen sisältyy juhannussaunat ja -tanssit, kilpailuja ja karaokelaulua, juhannuskoivujen nouto, tikka- ja petankkikisa, arpajaiset sekä lapsille askartelua, suunnistusta ja oma karaoke.

– Ennakkoilmoittautumista ei vaadita. Väkeä otetaan sisään sitä myöten, kun sitä tulee luukulle. Odotellaan nyt, mutta ilmat taitavat olla sellaiset, että saattaapi tulla vettä, Vapola arvelee.

Yhdistyksille juhannuksen järjestäminen on aina omanlainen ponnistuksensa.

– Toki vielä isompi rutistus meille ovat viikon kuluttua järjestettävät Tangomarkkinat.

Alueilla monenlaista ohjelmaa

Juhannusriennot kokoavat karavaanareita leirintäalueille eri puolilla Suomea. Esimerkiksi SF-Caravan ry:n tapahtumakalenteriin on listattu kaikkiaan 22 juhannustapahtumaa.

Moni SF-Caravanin jäsenyhdistys tarjoaa alueellaan ohjelmaa yöttömän yön luonteen mukaisesti, mutta myös rauhallisuutta arvostavat otetaan huomioon. Sisäänajo alueille tapahtuu pääosalle alueista torstaina, mutta vielä perjantainakin ehtii hyvin mukaan keskikesän juhlaan.

SF-Caravan Keski-Suomi ry järjestää juhannustreffit Lintulahdessa. Erilaista ohjelmaa ja pelejä on luvassa lapsille ja aikuisille toiveiden mukaan. Ohjelmassa ovat lipunnoston lisäksi myös arpajaiset, karaokea, lettukestit, elävää musiikkia ja saunomista muun muassa telttasaunassa. Kokko palaa säävarauksella.

SF-Caravan Saimaan Seutu ry aloittaa Laamalansaaren juhannustapahtuman taitokilpailuilla. Saunomista seuraa lipunnosto maljoineen ja puheineen. Iltaa vietetään pitkässä pöydässä, ja viihteestä vastaavat dj ja karaokelaulajat.

Ylitornion Mellajärvellä juhannusta tahdittavat karaoketanssit. SF-Caravan Länsi-Pohja ry järjestää alueella lipun noston ja laskun välillä ja saunomisten ohella myös muun muassa arpajaiset, makkaranmyyntiä ja lauantaina aamulenkin sään salliessa.

Viime vuoden alueeksi valitussa Alatalossa myydään uunilämpöisiä leipomuksia parinakin päivänä, mutta SF-Caravan Kuopion Seutu ry:n puolesta tarjolla on viikonlopun aikana myös pyttipannua, letunpaistoa ja nokipannukahvit. Ohjelmassa on myös muun muassa juhannustanssit, yhteislaulua, karaokea ja lantinheittoa.

Kaikki juhannustapahtumat löydät Tapahtumakalenterista.

Lisätietoja löydät SF-Caravan ry:n jäsenyhdistysten ja näiden pyörittämien alueiden nettisivuilta.

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *