Oittaan leirintäalueella alkaa vihdoin tapahtua – tulossa luontolähtöinen matkailukeskus

Espoon kaupunki esittää Oittaan leirintäalueen vuokraamista Jotuca Oy:lle 25 vuodeksi. Leirintäalueella ei ole ollut toimintaa vuoden 2019 jälkeen.

Jotuca aikoo luoda Oittaasta glamping-kohteen, joka houkuttelee kävijöitä myös ulkomailta. Luksustelttailu eli glamping tarkoittaa kaikilla mukavuuksilla varustettuja telttoja sekä niihin liittyviä korkeatasoisia palveluita.

Vuokrattava alue on noin kahdeksan hehtaarin kokoinen. Alueella sijaitsee nykyään vastaanottorakennus, kaksi huoltorakennusta, 29 hirsirakenteista mökkiä ja sauna. Osa kaupungin omistamista rakennuksista on huonokuntoisia, ja vuokralaisella on oikeus purkaa niitä.

Yrityksen suunnitelmissa on rakentaa alueelle kahdessa vaiheessa 20 ympärivuotisessa käytössä olevaa glamping-majoitusyksikköä, joista ensimmäiset on tavoitteena saada käyttöön mahdollisimman pian.

Kylämäisiä kokonaisuuksia

Alue on jaettu seitsemään kylämäiseen majoituskokonaisuuteen. Kylät muodostavat pienen yhteisön, jonka kesken jaetaan tulipaikka, suihkukontti ja palju.

Vaunupaikoista osan käyttötarkoitusta muutetaan ja niille rakennetaan puinen terassi ja sen päälle kesäkauden majoituksen mahdollistavia kellotelttoja, joihin tulee parivuode ja sähköt. Matkailuajoneuvopaikoille tullee uusien sähkötolppien lisäksi muita majoittumista tukevia rakenteita.

Alueella olevat huoltorakennukset kunnostetaan. Vastaanottorakennus muodostaa kokonaisuuden Tentipi-kotien ja ruokarekan kanssa alueen sisäänkäynnin läheisyyteen. Jotucan tavoitteena on rakentaa alueelle viiden vuoden sisällä muuta toimintaa tukeva huolto- ja hotellirakennus sekä juhla-, oleskelu- ja ravintolatila.

Synergiaa Nuuksion kansallispuistoon

Retkipaikka-verkkopalvelusta ja matkailusektorin asiantuntijapalveluista toimintansa aloittanut Jotuca on vuodesta 2016 alkaen tuottanut itse matkailupalveluita. Liikevaihto viime tilikaudella oli noin 900 000 euroa.

Yrityksellä on aikaisempaa kokemusta myös Vihdissä sijaitsevan Salmen ulkoilualueen kehittämisestä. Se vastaa myös lähellä Nuuksiossa sijaitsevan luontokeskus Haltian kaupallisesta toiminnasta, asiakaspalvelusta ja retkeilyneuvonnasta. 

Vuokrasopimusluonnoksen mukaan vuokralaisen on ryhdyttävä harjoittamaan olennaisilta osin toimintaa kahden vuoden kuluessa vuokrasopimuksen allekirjoittamisesta sisältäen vähintään seuraavat toiminnot: Ympärivuotinen majoitus 20 majoitusyksikköä Campland ja/tai glampingmökki, saniteettikontit, teltta-alustoja ja telttoja, caravanpaikkojen avaaminen ja 10 kevyempää majoitusyksikköä.

Espoon kaupunginhallituksen elinkeino- ja kilpailukykyjaosto käsittelee vuokrausta vielä kokouksessaan 28.3.2022.