Ford testaa uutta ajovaloteknologiaa – informaatiota heijastetaan tiehen liikenneturvallisuuden parantamiseksi

Fordin testaamalla ajovaloteknologialla on tarkoitus voida varmistaa, että kuljettajien katse pysyy kirjaimellisesti tiessä.

Teknologian avulla tiehen voidaan heijastaa esimerkiksi suuntamerkkejä ja nopeusrajoituksia niin, ettei kuljettajan tarvitse nostaa katsettaan edessään olevasta tiestä.

Katseen siirtäminen pois tiestä lyhyeksikin hetkeksi voi aiheuttaa kymmenien metrien ajon ”sokkona”. Jos tämä tapahtuu valaisemattomalla tiellä, kuljettajalta voi myös jäädä tärkeä kyltti tai mutka huomaamatta.

Risteysalueen merkintöjen heijastamisesta tiehen hyötyisivät Fordin mukaan sekä autoilijat että jalankulkijat – erityisesti jos tiehen maalatut merkinnät ovat kuluneet kokonaan pois tai ovat epäselviä.

Teknologia voisi myös tuottaa kuljettajalle tietoa sää- ja ajo-olosuhteiden muutoksista, kuten lumisateesta, sumusta sekä edessä olevasta liukkaasta tai jäisestä tiestä. Ajovalojen liittäminen navigointijärjestelmään puolestaan mahdollistaisi edessä olevien mutkien näyttämisen tien pinnassa. Ajoneuvon leveyden heijastaminen tienpintaan auttaisi kuljettajaa arvioimaan paremmin pysäköintiin tarvittavan tilan.