Jos et varsinaisesti rakasta lomareissulla Manner-Euroopassa ruuhkissa seisomista, yritä välttää edes ”mustaa lauantaita”

Kun eurooppalaiset kesälomailevat, se näkyy ja tuntuu maanteillä. Kun tavallista enemmän turisteja on liikkeellä yhtä aikaa, ja usein varsin samankaltaisiin suuntiin, ruuhkilta ei aina vältytä.

Jos talvikaudella viikonloput ovat jossain leppoisaa ajamista, kesällä juuri viikonloput voivat olla monilla osuuksilla ne ruuhkaisimmat ajankohdat. Asia käy hyvin ilmi hollantilaisen ANWB-autoilujärjestön keräämistä ruuhkaennusteista.

Yksittäisistä päivistä hermoja repivimpiä ”kauhuruuhkia” nähtäneen monessa maassa lauantaina 5. elokuuta. Siitä päivästä esimerkiksi ANWB puhuu ”mustana lauantaina”, jota teillä kannattaisi välttää, jos se suinkin muuten sopii omiin matkasuunnitelmiin.

Tänä vuonna poikkeuksellisen ruuhkaista on yleisesti ottaen myös lauantaina 29. heinäkuuta ja lauantaina 12. elokuuta.

Maakohtaisia ruuhkaennusteita

Espanja: kesäkuussa ei ole enää poikkeuksellisen pahoja ruuhkia, mutta heinäkuussa ja elokuussa niitä riittää sekä etelään että pohjoiseen suuntaavilla kaistoilla. Ruuhkaisimpia ovat heinäkuun kaksi viimeistä viikonloppua ja elokuun kolme ensimmäistä viikonloppua.

Belgia: viikonloppu kesä-heinäkuun vaihteessa on vilkas, ja sen jälkeen ruuhkia riittää joka heinäkuun viikonloppu. Kaikkein ruuhkaisinta on heinäkuun viimeisenä ja elokuun ensimmäisenä viikonloppuna. Heinäkuun kolmena ensimmäisenä viikonloppuna ruuhkaisinta on etelään vievillä kaistoilla, heinäkuun viimeisenä ja elokuun ensimmäisenä viikonloppuna sekä etelään että pohjoiseen suuntaavat joutunevat kokemaan kunnon ruuhkia.

Saksa: ruuhkia on tiedossa tasaiseen tahtiin jokaisena heinä- ja elokuun viikonloppuna, mutta vielä syyskuun kahtena ensimmäisenäkin viikonloppuna. Heinäkuun viimeinen viikonloppu lienee kaikkein ruuhkaisin.

Ranska: kunnon ruuhkia ennustetaan 7.–8.7. etelän suuntaan. Sitäkin kovempia ruuhkia on luvassa 13.–16.7., sillä 14.7 ranskalaisilla on vapaapäivä kansallispäivän vuoksi. Vipinää teillä riittää ruuhkiksi asti jokaisena elokuun viikonloppuna, mutta pahin yksittäinen päivä Ranskan maanteillä on ennusteiden mukaan lauantai 5.8. Mahdollisesti missään Euroopan maassa ei tänä kesänä nähdä niin pahoja ruuhkia kuin silloin Ranskassa.

Italia: ruuhkia ennustetaan heinäkuun kolmena ensimmäisenä viikonloppuna vain lauantaipäiville. Heinäkuun viimeisenä viikonloppuna alkavat sitten isommat ruuhkat, joita riittää kaikkina viikonloppuina syyskuun puolelle asti.

Hollanti: maahan ei ennusteta tavallista kummempia ruuhkia kuin perjantaisin heinäkuun kahtena viimeisenä ja elokuun kahtena ensimmäisenä viikonloppuna.

Sveitsi: ennusteissa on ruuhkia kaikille heinä- ja elokuun viikonlopuille, mutta pienempiä kuin esimerkiksi Saksan teillä. Heinäkuun viimeinen viikonloppu on vilkkain. Sveitsin teitä ruuhkauttaa kaikkina kesäviikonloppuina tasaiseen tahtiin sekä etelään että pohjoiseen suuntaavat autoilijat.

Itävalta: teille ennustetaan yllättävänkin ruuhkaista aina heinäkuun puolivälistä elokuun puoliväliin osuville viikonlopuille. Pahimmat ruuhkat nähtäneen heinäkuun viimeisen viikonlopun lisäksi elokuun kahtena ensimmäisenä viikonloppuna.

Lähde: ANWB

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *