Ruuhkahuiput voi välttää oikealla ajoituksella ja reittivalinnoilla. Poliisin kamerat valvovat nopeuksia.
Liikenneviraston arvion mukaan juhannuksen menoliikenne on vilkkaimmillaan torstaina 21.6. kello 11–20 välillä ja paluuliikenne taas sunnuntaina 24.6. kello 10–22. Viranomaiset muistuttavat, että matka sujuu leppoisammin, kun kuski on kunnossa ja ajoreitti tarkkaan harkittu.
Tuttua on myös se, että monet valtaväylät voivat ruuhkautua menoliikenteen huipputunteina. Kun liikenne on vilkkaimmillaan, ajonopeudet saattavat laskea paikoitellen 20–40 km/h normaalia alemmiksi.
– Tyypillisesti liikenne jonoutuu etenkin pääkaupunkiseudun ulosmenoteillä. Esimerkiksi valtatiellä 4 liikennettä on nyt torstaina noin 50 prosenttia enemmän kuin normaalina kesäperjantaina, sanoo liikennekeskuspäällikkö Juha Alikoivisto.
Pääkaupunkiseudun ulkopuolella yksi perinteinen ruuhkapaikka on valtatie 9 Alajärven kohdalla. Tänä vuonna kyseinen kohta on luultavasti normaaliakin ruuhkaisempi, sillä tien vaihtoehtoisena reittinä käytetyllä kantatiellä 58 on tietyö. Aikaisempien vuosien tapaan myös valtatie 4 Jyväskylästä pohjoiseen ja valtatie 5 Mikkelistä pohjoiseen voivat ruuhkautua.
Joillakin alueilla liikenne saattaa sujua edellisiä juhannuksia sujuvammin. Tästä yksi esimerkki on Turun saariston lauttaliikenne. Tänä vuonna lauttojen jonotusaikojen ennustetaan olevan tavallista lyhyemmät, sillä suosittu Parainen–Nauvo-väli tullaan liikennöimään kahdella suurella lautalla.
Liikennevirasto arvioi, että myös perjantaina juhannuksen menoliikenne on kohtalaisen vilkasta varsinkin kello 10 ja 13 välillä.
Juhannuksen paluuliikenteessä ruuhkia voi esiintyä varsinkin valtateillä 4 ja 5 Helsinkiin päin ja valtatiellä 9 Jyväskylästä Tampereelle. Paluuliikenteessä ruuhkaisimmat tiet ovat siis pitkälti samat kuin menoliikenteessä, mutta suunta vain on eri. Liikennevirasto arvioi, että paluuliikenteessä ruuhkat ovat maltillisempia kuin menoliikenteessä.
– Meillä on omat ennustuksemme ruuhkista, mutta tilanteet voivat aina muuttua. Jos sää on hyvä ja onnettomuuksia ei satu, voi liikenne sujua selvästi ennakoitua paremmin. Tätä me tietenkin toivomme, Alikoivisto sanoo.
Säiden osalta Suomi kuuluu juhannusviikonloppuna laajaan matalapaineen alueeseen, ja sää on epävakaista. Osassa maata ajoittain sataa ja osassa paistaa aurinko. Lämpötilat ovat päivisin yleensä 15 ja 20 asteen välillä, tosin sateisilla alueilla ja pohjoisessa jäädään 10 ja 15 asteen välille. Öisin lämpötila käväisee monin paikoin 10 asteen alapuolella.
Pienellä etukäteissuunnittelulla voi hyvinkin välttää jumiutumisen autojonoihin.
– Etukäteen kannattaa tarkastaa, onko aiotulla reitillä esimerkiksi tietöitä jotka hidastavat matkantekoa, sanoo Trafin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen.
Tietöitä on tällä hetkellä käynnissä ympäri Suomen. Lähes kaikilla tietyömailla työskentely keskeytetään juhannuksen ajaksi. Tästä huolimatta tietyöt voivat hidastaa matkantekoa, sillä kaistat saattavat olla normaalia kapeampia tai kokonaan suljettuja. Monilla työmailla on myös alennetut nopeusrajoitukset. Lisätietoja käynnissä olevista tietöistä löytyy Liikenneviraston sivuilta.
Reitin ja lähtöajan valinnassa kannattaa ottaa huomioon myös ruuhkaennusteet.
– Ei välttämättä ole järkevää mennä sille samalle pääväylälle kuin kaikki muutkin. Etenkin jos rinnalla kulkee pienempi väylä vailla liikennettä, Pohjonen vinkkaa.
Pohjonen on jälleen mukana juhannuksen menoliikenteessä torstaina klo 11-17, ja häneltä voi kysyä kommenttia liikenteen sujumisesta tien päältä puhelinnumerosta 029 534 5310.
Poliisi valvoo ruuhkaisaa juhannusliikennettä partioiden lisäksi 120 nopeusvalvontakameralla.
Poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja, ylikomisario Dennis Pasterstein twiittasi keskiviikkona kuvan, josta paljastuu 40 kameran sijainti.
Poliisin ennalta estävällä toiminnalla säästetty ihmishenki on yhtä arvokas kuin onnettomuuspaikalla pelastettu.
Perinteisen valvonnan lisäksi 120 liikenneturvallisuuskameraa rauhoittaa liikennettä, tässä muutama. #juhannus #liikenne #EhjänäPerille pic.twitter.com/gfS3R8UjCB— Dennis Pasterstein (@DPasterstein) June 20, 2018
Lähteet: Liikennevirasto ja Poliisi